ОСТАННІ НОВИНИ

Садовий і медики обурюються через перереєстрацію Львівської психлікарні у село

Наталя Дуляба

|

У вівторок, 19 листопада, Львівська обласна рада хотіла реорганізувати психіатричну службу та змінити місце реєстрації психлікарні зі Львова на село Заклад Миколаївського району. Для прийняття такого рішення депутатам забракло голосів, втім така ідея обурила Львівську міську раду та медичну спільноту. Про це повідомляє Львівський портал.

 

Так, обласна рада хотіла ліквідувати існуючу психіатричну лікарню «Заклад», що знаходиться в однойменному селі Миколаївського району, приєднавши її до Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні, що у Львові на вул. Кульпарківській. Тобто таким чином із двох медустанов мали б утворити одну.

Як пояснювала директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак, обидві психіатричні лікарні доцільно об’єднати як юридично, так і адміністративно, адже «значна частина їхньої ліжкової мережі дублюється».

Відтак Львівська обласна рада планувала не лише об’єднати два медзаклади в один, а й змінити місце реєстрації психлікарні, що у Львові на вул. Кульпарківській, на село Заклад.

Зазначимо, що відрахування ПДФО з зарплат працівників будь-якої установи надходять до місцевого бюджету. Але тут ключову роль відіграє місце реєстрації закладу: якщо ж Львівська обласна клінічна психлікарня зареєстрована на вул. Кульпарківській, то такі відрахування йдуть у бюджет Львова. Коли ж її перереєструють у село Заклад, то кошти, відповідно, отримуватиме сільрада.

Львівська облрада, даючи згоду на таку перереєстрацію, теж висунула власну вимогу: місцева сільрада мала б повертати до обласного бюджету 50% тих коштів, які вона отримуватиме від відрахувань з зарплати працівників лікарні. Втім для того, щоб дати старт реорганізації психіатричної служби обласним депутатам забракло голосів.

Водночас проти такого рішення вже виступила міська рада Львова та медична спільнота. Так, мер Андрій Садовий наголосив, що перереєстрація психлікарні відбере у бюджету міста від 10 до 14 мільйонів гривень. На його думку, це є неприпустимо.

«Коли в області ми маємо складні ситуації, наприклад, обвал будинку в Дрогобичі чи нещодавнє падіння літака, то поранених везуть до Львова. Бо тут є високий рівень і фахові лікарі. Та водночас хтось приймає рішення про перереєстрацію і забирає кошти з місцевого бюджету, а мова йде орієнтовно про 10-14 млн грн. Та й всі працівники лікарні є мешканцями Львова, їхні діти ходять в наші школи, садочки, поліклініки», – цитує Садового пресслужба Львівської міськради.

Відтак 19 листопада виконавчий комітет міськради Львова проситиме обласну раду не приймати рішення щодо перереєстрації психіатричної лікарні з вул. Кульпарківської у село Заклад.

Також проти цієї ідеї виступили медики Львова. Головні лікарі медустанов міста теж вважають перереєстрацію недоцільною.

(Натисніть на зображення для збільшення)

«Доволі дивно та несправедливо, що медичний заклад розташований в обласному центрі (Львові, – ред.), а користь від цього отримуватимуть сторонні бюджети. Через це просимо не допустити віртуального «перенесення» психіатричної лікарні, а авторів подібних ініціатив – зупинитись та не шкодити Львову, бажаючи завдати йому фінансових збитків. Подібні наміри серйозно бентежать медичну спільноту міста», – йдеться у зверненні медиків Львова до Львівської облради та Львівської ОДА.

Нагадаємо, у Львові нещодавно був такий ж інцидент. Влітку Львівська обласна клінічна лікарня змінила свою юридичну адресу зі Львова на місто Великий Любінь, що у Городоцькому районі. Через це до бюджету Львова щомісяця вже не надходить близько 2 мільйонів гривень, тож мерія з цього приводу звернулась у ДФС та в поліцію.

Гендиректор лікарні Михайло Гичка пояснював, що таке рішення прийняли, аби врятувати Великолюбінську лікарню від закриття, та відкрити на її базі реабілітаційне відділення. А звернення щодо доцільності перереєстрації медзакладу надійшло від одіозного нардепа Ярослава Дубневича.

Додамо, що Михайла Гичку і братів Дубневичів пов’язують й родинні стосунки. Син Гички Назар одружений із донькою Богдана Дубневича.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *