ОСТАННІ НОВИНИ

Портнов погрожує прокурорам

Андрій Котенський

|

Ексзаступник голови адміністрації Віктора Януковича Андрій Портнов з 2017 року погрожує прокурорам, які розслідують кримінальні провадження, де він фігурує. Про це повідомляє УП із посиланням на «Слідство.Інфо».

 

Зокрема, погрози з номера Портнова отримували, за даними журналістів, співробітник Генпрокуратури Олександр Божко, колишній очільник Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк та ще один співробітник ГПУ, якого у виданні не називають.

Погрози від Портнова прокурори отримували з 2017 року.

«Слідство.Інфо»повідомляє, що за номером, з якого надсилали погрози, видання неодноразово брало коментарі у Портнова.

У матеріалі містяться зображення повідомлень з нецензурною лексикою.

Повідомляється, що прокурор Божко вів кримінальне провадження, яке стосувалося можливого привласнення Портновим грошей двох столичних вишів, а також – імовірних зловживань під час обрання його членом Вищої ради юстиції.

Також у ГПУ розслідували погрози Портнова колишній народній депутатці Інні Богословській.

Божко розповів виданню, що одразу після того, як він намагався зв’язатися зі свідком у цьому провадженні, на його телефон прийшло повідомлення: «Доброго дня. Бачу, ви занадто активний. Виховні заходи доведеться вжити. Ще раз почую ваше прізвище, буду перетворювати на шматок лайна. З повагою, Портнов”.

Водночас, на початку 2019-го Печерський суд Києва зобов’язав прокурора протягом місяця завершити розслідування у справі Портнова. Зі спливом терміну провадження його слід було або закрити, або передати до суду. У Печерському суді до осені 2016-го року працювала рідна сестра Портнова.

Прокурор намагався роз’яснити в суді на підставі чого ухвалили це рішення. І невдовзі з номера Портнова йому написали: «У в’язницю збирайтеся потрохи. Не злізу з вас. Виверну навиворіт усе ваше мерзенне життя, доходи, витрати, родичів до десятого коліна. А то, бачу, не почув сигналу».

Печерський суд відмовив прокурору у роз’ясненні ухвали. А Київський апеляційний суд взагалі не захотів розглядати його скаргу. Рішення останнього Божко зараз оскаржує у Верховному Суді. Цьогоріч улітку Генпрокуратура закрила кримінальне провадження, у якому фігурував Портнов.

Наприкінці жовтня Божко знову отримав погрози: «П…р, я бачу, що в тебе не все гаразд зі слухом. Доведеться ви…ти тебе, тварино недови…на, в тупий собачий рот. З повагою, Портнов».

Одразу після того, як Божкові почали надходити перші повідомлення, він звернувся до керівництва. Зі слів правоохоронця, спершу ці звернення лишалися без уваги, але нинішнє керівництво ГПУ, за словами прокурора, «намагається в межах своєї компетенції щось зробити».

У 2017-му році Горбатюк також неодноразово отримував у WhatsApp та у Facebook погрози від Портнова.

Зокрема, у 2017 році Горбатюк отримав таке повідомлення: «Я тебе в клітці возитиму і показуватиму наче мавпу. Я тобі пишу, щоб ти знав, що у мене претензії саме до тебе. Щоб ти знав, що спитаю саме з тебе. Час твій закінчується, а питати з тебе я буду дуже жорстко».

Горбатюк розповів виданню, що через це він звертався у Генеральну інспекцію. А та, своєю чергою, передала матеріали до поліції. Правоохоронці нібито відкрили кримінальне провадження, але його доля Горбатюку невідома.

Ексслідчий сказав, що за два роки поліція жодного разу не зверталася до нього за свідченнями і він планує звернутися до ГПУ з проханням долучити повідомлення від Портнова до справи щодо погроз прокурору Божку.

Горбатюк пеерконаний, що «це – пряма підстава для притягнення до відповідальності. Я додатково роздрукую ці матеріали як доказ до того епізоду. Додам, щоб вони в комплексі розглядали».

Також «Слідство.Інфо» отримало роздруківки повідомлень з телефону ще одного слідчого з Генпрокуратури за 2017-тий рік, який більше не працює в ГПУ.

Два роки тому у вересні, слідчий отримав таке повідомлення: «П…р, я уважно спостерігаю за тобою. Спитаю з тебе. На мотузці будеш ходити по клітці. Портнов».

У Telegram-каналі Портнов підтвердив, що писав Божку: «Друзі, це була саме моя переписка. Листування з прокурором-злочинцем, нахабним, самозакоханим і тупим. І я повторно приєднуюся до всіх слів цього листування за єдиним винятком — прошу генерального прокурора поширити її і на себе».

Навесні 2019 року ДБР відкрило кримінальне провадження за фактом погроз Божку. Водночас у ДБР відкрили розслідування й щодо самого прокурора за ініціативою адвокатки Портнова.

Згодом, за даними видання, ГПУ вирішила забрати розслідування щодо погроз Божку від ДБР і передала Службі безпеки.

Фото: Цензор.нет та Слідство.інфо

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *