ОСТАННІ НОВИНИ

Львів приймає міжнародний конкурс, на який з’їхалися скрипалі із усього світу

Андрій Котенський

|

У Львові стартував один із найпрестижніших міжнародних конкурсів скрипалів – ІІІ Міжнародний конкурс скрипалів Олега Криси, на який з’їхалися претенденти із усіх куточків світу. Найкращого скрипаля обиратимуть за суддівською системою у три тури із 17-го по 27 жовтня. Про це повідомляє кореспондент Львівському порталу, який також побував на відкритті конкурсу.

 

Як повідомив голова оргкомітету і засновник конкурсу, президент ГО МО «СКМ» Сергій Подолянчик, мета конкурсу – розвиток талановитої молоді, набуття українськими виконавцями досвіду участі у міжнародних заходах, промоція світової та вітчизняної скрипкової класики, української музичної спадщини.

«Конкурс проводиться раз у три роки і участь у ньому можуть брати скрипалі віком 15 – 29 років. Цього року заявки на участь подали 60 музикантів з усього світу. Відбіркові прослуховування пройшли претенденти з 16 країн: України, Японії, США, Китаю, Південної Кореї, Данії, Нідерландів, Латвії, Австрії, Франції, Фінляндії, Польщі, Малайзії, Росії і Сінгапуру. За умовами конкурс проводитиметься у три тури. Найкращого оберуть із-поміж 30-ти претендентів. Що цікаво, що враховуватимуть лише 5-ть із 9-ти оцінок журі. Для уникнення суб’єктивізму два найвищі і два найнижчі бали відкидатимуть», – розповів Сергій Подолянчик.

Він також зауважив, що цей конкурс не зміг би відбутися без партнерів. Зокрема, вперше цього року конкурс проводитиметься за підтримки Українського культурного фонду, генеральним спонсором традиційно виступає ТМ «Світоч», а партнером – компанія «Ензим».

Як відомо, до першого туру потрапило 30 молодих скрипалів, які виконуватимуть сольний музичний твір. До другого туру пройде лише 15 учасників, на них чекає виконання музичного твору під акомпанемент фортепіано. До фінального третього туру обирається лише шість учасників. На них очікує виконання музичного твору з симфонічним оркестром.

«Мене переповнюють величезні емоції розпочинати ІІІ Міжнародний конкурс скрипалів у рідному Львові. Цей конкурс – це, передовсім, безпосередня промоція української класичної музики, нашого національного надбання. Кожен учасник повинен виконати певні твори українських композиторів. Переконаний, що зарубіжні виконавці включать їх до своїх концертних програм, і тим самим пропагуватимуть нашу культурну спадщину», – ділиться враженнями легенда української скрипкової школи Олег Криса.

Окрім того, він переконаний, що міжнародний конкурс, який приймає Львів, беззаперечно допомагає молодим скрипалям розвинути свою кар’єру у світі.

«Тут все залежить від вмінь самого учасника. Це вже відомий міжнародний конкурс скрипалів, про який знають у всьому світі, а він відбувається у нашому рідному Львові. Він дає шанс проявитися місцевим та українським скрипалям на міжнародній арені, але в рідних стінах, і для цього не потрібно їхати за великі гроші до Токіо, Сеулу, Індіанаполісу чи в інший куточок світу. Це до нас приїжджають найвидатніші педагоги, які як незаангажовані члени журі справедливо оцінюють гру претендентів. Це також важливий досвід для молодих скрипалів, бо саме на таких міжнародних аренах загартовується їхня майстерність. Переможці мають шанс бути поміченими і отримати запрошення на роботу від найвідоміших оркестрів світу», – зауважив маестро Олег Криса.

Цікаво, що призовий фонд конкурсу складає 38 тисяч євро. Зокрема, за перше місце віртуоз отримає 20 тисяч євро, за друге – 10 тисяч євро, і за третє – 8 тисяч євро. Цю суму вдалося зібрати завдяки партнерам заходу.

«Це чудовий конкурс і те, що наша компанія Nestlé і улюблений бренд «Світоч» втретє підтримує цей конкурс – теж велика честь для нас. Компанія Nestlé, як світовий лідер виробництва продуктів харчування має представництва у 191 країні світу, і в кожній з них ми робимо особливі речі, які залишаємо для суспільства. Ми називаємо цей процес створенням спільних цінностей, і один із найголовніших наших напрямків – робота та розвиток з громадами, де ми присутні. Зокрема у Львові є легендарна фабрика «Світоч», яка прийшла у родину Nestlé ще у 1998 році. Сьогодні львівська фабрика «Світоч» є однією з флагманів виробництва продукції вафельної групи та шоколаду, які реалізовується на ринках Центральної Європи. З одного боку це бізнес, але водночас ми не лише забезпечуємо людей роботою, а й активно підтримуємо культурні події, які допомагають розвивати громаду», – зазначив на відкритті заходу директор з комунікацій та зав’язків з громадськістю компанії Nestlé Україна Володимир Співак.

Варто зазначити, що «родзинкою» цьогорічного фіналу стане виконання претендентами на перемогу «Концерту для скрипки з оркестром №5» видатного українського композитора Євгена Станковича. Цей твір ще має назву «Питання без відповіді» і присвячений творчості видатного скрипаля Олега Криси.

Члени журі, знані у світі музиканти і педагоги: Володимир Заранський, Україна, Пяйвют Меллер, Фінляндія; Едвард Зєнковскі, Польща; Клара Цернат, Франція/Румунія; Сангі (Санія) Чонг, Південна Корея; Елізабет Кропфіч, Австрія. А також голова журі – сам Олег Криса, США.

Нагородження переможців і заключний Гала-концерт відбудуться 27 жовтня у Львівській національній філармонії.

Для довідки:

Олег Криса – всесвітньо відомий скрипаль, уродженець Львова, професор Істменської школи музики в Рочестері (США). Його творчий шлях розпочався з Львівської музичної спеціальної школи імені Соломії Крушельницької. Вершин майстерності Криса досягав під керівництвом прославленого маестро Давида Ойстраха. Як соліст Олег Криса виступає по всьому світу з провідними оркестрами та диригентами. В його репертуарі 72 скрипкові концерти всіх епох, враховуючи подвійні й потрійні

Олег Криса – член журі багатьох міжнародних конкурсів скрипалів. У 2013 році був заснований міжнародний конкурс скрипалів Олега Криси у Львові.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *