ОСТАННІ НОВИНИ

Віктор Уколов: «Формула Штайнмайєра чи таки формула Путіна?»

Андрій Котенський

|

Політолог, колишній журналіст, екснародний депутат ВРУ 6-го скликання про підступність «Формули Штайнмайєра» для України:

Вчорашнє підписання викликає більше питань, ніж відповідей. На що ж погодився президент Зеленський? І з чим майже три роки не погоджувався президент Порошенко? Ми виграємо чи вже програли?

Спробуємо розібратися за тими крихтами інформації, яку нам дали.

Основне, що вчора Володимир Зеленський пояснив у зверненні до народу в сухому залишку звучало так: «Тимчасовий закон про особливий порядок починає діяти на постійній основі за умови, коли там відбудуться вибори…»

А от у самому тимчасовому законі, який був прийнятий в 2014 році, є запобіжник у вигляді статті 10, де прописано загальновідомі безпекові умови за яких вибори стають можливими: виведення незаконних збройних формувань і військової техніки з України, гарантії вільного волевиявлення, нагляду за виборами, зокрема представниками міжнародних організацій, недопущення незаконного втручання у виборчий процес, дотримання принципів політичного плюралізму і свободи агітації.

Тобто за формулою Штайнмайєра: спочатку вибори, а потім розширені права місцевого самоврядування в ОРДЛО.

А за статтею 10 діючого закону: спочатку безпекові умови, а потім вибори після яких будуть розширені права місцевого самоврядування.

Ви запитаєте, а як же бути зі словами Зеленського, що вибори не відбудуться під дулами кулеметів? А хіба наш новий президент помиляється уперше в зовнішній політиці?

Він просто міг не зрозуміти, що вже потрапив у російський капкан. Як не розумів, що опублікують всю скандальну розмову з Трампом, а не лише запитання американського президента. Розмову, що посварила нас із європейськими партнерами, які тепер підтримали позицію Росії.

Саме тому російські ЗМІ переповнені реляціями про перемогу Росії, а критиків у Києві називають “партією війни”. Відомий російський політик Алексей Пушков називає це підписання для Росії «нашим серьезным успехом».

Ще більш відверто сказав політолог з Москви Сергей Караганов, який вважає, що Росія зацікавлена в тому, щоб повернути Донбас Україні з розумінням, що Донбас де-факто буде залишатись російським, а де-юре українським.

Тому в майбутньому я пропоную не називати цю відмову від безпекових умов, яку підписала Україна, «формулою Штайнмайєра» – де-факто це «формула Путіна», на яку погодився Зеленський.

Тим більше, що виграє Росія, бо тепер з’являється причина для послаблення санкцій – повідомив Віктор Уколов у своєму блозі на УП.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *