ОСТАННІ НОВИНИ

«Сміттєвий консультант» мерії відкриє офіс у Львові

Наталя Дуляба

|

В понеділок, 9 вересня, ЛКП «Зелене місто» підписало контракт із литовською компанією «Гідротера», яка проводитиме нагляд за будівництвом сміттєпереробного заводу на вул. Пластовій та за рекультивацією полігону в Грибовичах. Для своєї роботи фірма планує відкрити у Львові офіс. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі мерії.

 

«Ми задоволені, що компанія, яка має досвід консультування аналогічних проектів у ЄС, буде працювати з нами. Литовська компанія „Гідротера“ проводитиме технічний нагляд за будівництвом заводу та рекультивацією Грибовицького сміттєзвалища. Зокрема, йдеться про нагляд за дотриманням всіх норм ЄС, супровід тендерів, участь у технічних радах та звітування перед ЄБРР», – розповів директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря.

Також компанія «Гідротера» відкриє у Львові офіс, у якому, зокрема, працюватимуть іноземні фахівці разом із українськими колегами.

Зазначимо, тендер на визначення компанії-консультанта щодо будівництва сміттєвого заводу у Львові оголошував ЄБРР. У конкурсі перемогла литовська фірма «Гідротера», яка за 600 000 євро стежитиме за ходом спорудження комплексу на вул. Пластовій.

Нагадаємо, у Львові неодноразово відкладали початок робіт на вул. Пластовій. Спочатку міський голова Андрій Садовий заявляв, що будівництво сміттєпереробного заводу розпочнуть із 2019 року. Натомість рекультивацію Грибовицького звалища завершать через п’ять років, тобто орієнтовно у 2023 році. Тепер він каже, що підготовчі роботи на вул. Пластовій стартують уже у вересні цього року, а саме будівництво сміттєвого комплексу має розпочатись ще впродовж осені. Завершити спорудження заводу мають через два роки, тобто орієнтовно восени 2021 року.

Громада Знесіння та Кривчиць вже неодноразово протестувала через сміттєпереробний завод. Мешканці вважають, що такий комплекс стане ще однією екологічною катастрофою. Позицію місцевих жителів підтримували деякі депутати міськради Львова, вони закликали міського голову Андрія Садового розглянути альтернативу земельній ділянці на вулиці Пластовій, 13 для будівництва сміттєвого заводу. Втім мер відстоював свою позицію і запевняв, що майбутній комплекс буде екологічно чистим об’єктом.

Своєю чергою Міністерство екології та природних ресурсів України підтвердило безпечність майбутнього сміттєвого заводу. Втім Мінприроди також зобов’язало ЛКП «Зелене місто» встановити додаткову систему очистки технічних і дощових стоків на території сміттєвого комплексу, аби унеможливити будь-який негативний вплив на навколишнє середовище.

Як повідомляв Львівський портал, влітку минулого року у Києві мерія підписала угоду на отримання 35 млн євро кредиту від ЄБРР на будівництво сміттєпереробного заводу у Львові та на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища. Зводити сміттєвий комплекс на вул. Пластовій спочатку зголосилися 12 компаній, згодом цей список зменшився вже до 5 фірм. Тендер, який оголосили влітку 2018 року, досі триває.

Фото: ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *