ОСТАННІ НОВИНИ

Кожні 40 секунд у світі стається суїцид, — ВООЗ

Вероніка Рой

|

Щороку близько 800 тисяч людей закінчують життя самогубством, а кожні 40 секунд на планеті стається один випадок суїциду. Таку статистику наводить Всесвітня організація охорони здоров’я у доповіді до Всесвітнього дня запобігання самогубствам, який відзначають 10 вересня, передає Громадське.

 

79% всіх самогубств припадає на країни з низьким і середнім рівнем доходу. Однак найвищий відносний показник самогубств відзначаються в країнах з високим рівнем доходу, де серед молоді суїцид займає другу позицію у списку основних причин смерті. Там він становить 11,5 самогубств на 100 тисяч людей.

У країнах з високим рівнем доходу чоловіки здійснюють суїцид втричі частіше, ніж жінки, а в країнах з низьким і середнім рівнем доходу — приблизно однаково.

Суїцид є другою головною причиною смерті молоді віком 18-29 років (на першому місці ДТП). У групі підлітків віком 15-19 років самогубство — друга причина смерті серед дівчат (після ускладнень вагітності та пологів) і третя причина смерті серед юнаків (після ДТП і міжособистісного насильства).

У доповіді зазначають, що з 2010 по 2016 року кількість самогубств знизилося на 9,8%, ймовірно, у зв’язку з тим, що 38 країн у світі займаються стратегічною профілактикою самогубств. У ВООЗ закликали інші країни долучитися до співпраці у цьому напрямку задля запобігання більшій кількості суїцидів.

Найбільш поширеними способами здійснення самогубства є повішення, отруєння пестицидами і самогубство з використанням вогнепальної зброї.

Заходом, що володіє найбільшим потенціалом у питанні зниження числа самогубств, є обмеження доступу до пестицидів, вважають у ВООЗ. Наприклад, у Шрі-Ланці запровадження серії заборон на пестициди призвело до скорочення кількості самогубств на 70% і дозволило зберегти життя 93 тисяч людей за період з 1995 по 2015 р.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *