ОСТАННІ НОВИНИ

Як вберегтися від герпесу: поради від МОЗ

Ольга Денисяка

|

У Міністерстві охорони здоров’я України розповіли, як проявляється герпес та як уникнути інфекції, передає Львівський портал.

 

«Застуда» на губах не лікується алое, льодом, корвалолом чи зеленкою, а генітальний герпес — содовими ваннами. «Накачка» губ гіалуроновою кислотою може спровокувати загострення герпесу», — йдеться у повідомленні.

Як передається герпесвірус:

Існує герпесвірус людини (ГВЛ) 1 та 2 типу. Герпесвірус 2 типу передається під час незахищеного сексу, а також під час вагінальних пологів, якщо в матері в той момент є загострення герпесу.

Герпесвірус 1 типу може передаватися через спільний посуд, коли інфекція проявляється активно. Більшість людей заражаються ГВЛ-1 у віці до 5 років від батьків чи інших дітей.

Як проявляється герпес

Первинна інфекція ГВЛ-1 проявляється не як «застуда на губах», а як гінгівостоматит чи фарингіт. Цей вірус перебуває в нервах, найчастіше в тих закінчення, яких підходять до шкіри та слизових, та до низки внутрішніх органів.

Далі прояви можуть зачіпати ясна, губи, ніс або очі, або викликати запалення шкіри та слизових, стравоходу чи інших органів.

Генітально-анальний герпес може проявлятися у вигляді виразок, почервоніння, висипів та свербіжу, але може мати і безсимптомний перебіг. У цьому і полягає підступність генітального герпесу — людина поширює вірус, не знаючи про його існування.

Герпесвіруси 1 і 2 типу діагностують методом виявлення ДНК вірусу або антитіл до нього. У разі виявлення ГВЛ потрібно зробити ще аналіз на ВІЛ.

Чи можливо вилікувати?

Після зараження віруси вже ніколи нікуди не діваються, а знаходяться в нейронах і час від часу активізуються. Тригером може бути ультрафіолет, механічне пошкодження нерва, тимчасове або постійне порушення імунітету.

Щоб уникнути герпесу:

  • не цілуйтеся, якщо в партнера/партнерки губи чи ротова порожнина почали свербіти, поколювати чи з’явилися висипання
  • не пийте разом із однієї чашки чи пляшки із людиною, яка на губах має герпес
  • не користуйтеся спільною гігієнічною помадою
  • зробіть з партнером/партнеркою аналізи на ВІЛ, герпес 1 та 2 типів, онкогенні штами папіломавірусу людини і сифіліс. У разі відсутності інфекцій, достатньо гормональних контрацептивів.
  • якщо в одного із партнерів генітальний герпес, то під час загострень і проявів необхідно відмовитись навіть від захищеного сексу. Решту часу потрібно користуватися презервативами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *