ОСТАННІ НОВИНИ

Панно колишнього винзаводу на Погулянці передадуть музею «Територія терору»

Вероніка Рой

|

Панно будівлі ДП «Львівське агроторгове підприємство», колишнього заводу «Укрвино» за адресою вул. Погулянка, 26, яку виставили на продаж, передадуть музею «Територія терору». Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

 

«Цей об’єкт виставлений на аукціон, який відбуватиметься найближчі місяці, і тому ми прийняли сьогодні рішення, про його цінність. Ми вважаємо за доцільне, аби панно 1979 року було збереженим. Сьогодні ми також оглянули всю територію, аби подивитись чи немає тут інших цінних пам’яток. Ми плануємо винести це рішення про його збереження на засіданні виконавчого комітету, аби зафіксувати його як цінний об’єкт для міста. Далі ми розпочнемо юридичну процедуру передачі його на баланс музею «Територія терору», адже він активно займається збереженням таких цінностей.

Наразі вже є рішення виконавчого комітету про оновлений аудит всіх цінних об’єктів, які стосуються мозаїк та панно у Львові. Власне, це панно є у тому переліку. Зважаючи на те, що найближчим часом буде відбуватись аукціон, ми не зможемо вплинути на майбутнього власника, тому найближчим кроком буде прийняття рішення про його збереження, незалежно від того, що тут буде», — зазначив заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

У мерії зазначають, що на будівлі, що належить ДП «Львівське агроторгове підприємство», що на вул. Погулянка, 26 виявили панно 1979 року авторства художників Г. Кічули та Я. Шеремета. Оскільки підприємство збанкрутувало і майно виставили на аукціон, то панно, як пам’ятку мистецтва, планують передати на баланс музею «Територія терору».

«Наш музей зберігає декомунізовані об’єкти, які є у місті. Наразі ми будемо досліджувати це мозаїчне панно. Дійсно є велика складність у тому, щоб його демонтувати і невідомо чи взагалі це можливо: чи варто його демонтувати зі стіною, чи зняти кахлі окремо; або ж ліпше залишити цей об’єкт тут, як наш музейний експонат. Ми, як музей, хочемо, щоб це зберігалось у публічному просторі, але, наприклад, щоб тоді воно було на нашому балансі. Надалі ми підпишемо договір із власником, який далі володітиме територією, про експонування всіх об’єктів. Найголовніше — щоб панно отримало статус музейного експонату чи взагалі окремого культурного об’єкту, а ми вже тоді будемо робити все можливе, щоб його зберегти», — пояснює директорка музею «Територія терору» Ольга Гончар.

Нагадаємо, 2 серпня, виконавчий комітет міської ради Львова прийняв рішення про збереження історичних мозаїк на території міста. Таке рішення передбачає створення відкритого реєстру всіх мозаїк Львова, який мають оприлюднити на порталі відкритих даних Львівської міськради.

Фото: ЛМР

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *