ОСТАННІ НОВИНИ

У Чорнобилі ввели в експлуатацію нову арку над четвертим реактором

Наталя Дуляба

|

Новий безпечний конфайнмент (НБК) над четвертим реактором Чорнобильської АЕС ввели в експлуатацію. Він слугуватиме щонайменше 100 років. Про це пише Уніан, повідомляє Львівський портал.

 

Як повідомив старший радник із зовнішніх зв’язків ЄБРР Антон Усов, вартість нового накриття над реактором становить 1,5 мільярда євро.

«За 22 роки після створення Чорнобильського Фонду «Укриття» новий безпечний конфайнмент запущений в експлуатацію і передається Україні. Міжнародна спільнота зібрала 1,5 млрд євро на реалізацію проекту. Внесок ЄБРР становив понад 700 млн євро», – зазначив він.

За словами Усова, новий конфайнмент слугуватиме мінімум 100 років, а також допоможе під час розбирання саркофага, яким четвертий реактор накрили після аварії.

Нагадаємо, 26 квітня 1986 року сталась аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС. Це була найбільша техногенна катастрофа за всю історію світової ядерної енергетики. Для ізоляції зруйнованого енергоблоку в листопаді 1986 року збудували об’єкт «Укриття» (більш відомий як саркофаг).

Експлуатація ЧАЕС тривала до грудня 2000 року, тоді зупинили останній працюючий енергоблок №3. Для подальшого запобігання викиду радіоактивних відходів в атмосферу було ухвалено рішення збудувати новий безпечний конфайнмент (НБК). У листопаді 2016 року компанія Novarka завершила процес насування НБК та його монтаж над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.

За даними Держагентства з управління зоною відчуження, арка вдесятеро знизила рівень гама-випромінювання навколо станції порівняно з періодом до її встановлення в проектне положення.

Як повідомляв Львівський портал, у січні Державна інспекція ядерного регулювання видала ДСП «Чорнобильська атомна електростанція» дозвіл на експлуатацію існуючих будівельних конструкцій, які виконують функції захисного контуру нового безпечного конфайнмента (ОК-НБК), після посилення і герметизації. Згідно з проектними рішеннями, цілісність, міцність і стійкість конструкцій ОК-НБК повинні забезпечуватися протягом терміну експлуатації НБК, тобто 100 років.

Фото, відео: Facebook Антона Усова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *