ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська опера вперше за десятиліття проведе масштабний конкурс співаків

Ольга Лозинська

|

У Львівській національній опері впродовж 12-22 листопада відбудеться V Міжнародний конкурс оперних співаків імені Соломії Крушельницької. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі театру.

 

Конкурс, засновником якого є Міністерство культури України, проводиться Львівською національною оперою у співпраці з Національною Всеукраїнською Музичною Спілкою. Цього року він відбудеться вже вп’яте: вперше заснований 1991 році, проводився з перервами, востаннє – ще у 2009-му.

Конкурс, як і сама Львівська опера, носить ім’я славетної української співачки Соломії Крушельницької. «Безсумнівно, Соломія Крушельницька належить до найвидатніших співаків ХХ століття, тому міжнародні конкурси і фестивалі її імені є для нас іміджевими подіями в процесі сучасного культуротворення», – наголошує генеральний директор – художній керівник Львівської національної опери Василь Вовкун.

До участі у конкурсі запрошуються оперні співаки та співачки віком до 35 років. Подати заявку на участь потрібно до 1 вересня 2019 року.

Змагання відбуватимуться у три тури. У запропонованій для виконання програмі 1 та 2 турів, окрім світової класики, великий акцент здійснено на українську музику – це арії із опер Дмитра Бортнянського, Семена Гулака-Артемовського, Миколи Аркаса, Миколи Лисенка, Дениса Січинського, Станіслава Людкевича, Бориса Лятошинського, Михайла Вериківського, Костянтина Данькевича, Анатолія Кос-Анатольського, Віталія Губаренка, Євгена Станковича та інших.

Особливістю конкурсу є те, що в останньому – третьому турі конкурсанти виступатимуть в операх, які є у репертуарі театру. Таким чином, глядачі зможуть відвідати виставу й підтримати виконавців; слідкувати за перебігом конкурсу можна буде також онлайн.

Співаки змагатимуться за чималий призовий фонд, що сумарно складає понад 35 тис. доларів, низку спеціальних призів та нагород.

Оцінюватимуть конкурсантів члени журі з України, Польщі, Австрії, Німеччини, Молдови та Словаччини: солістка Віденської опери Вікторія Лук’янець (Голова Журі); головний диригент Львівської національної опери Михайло Дутчак; соліст Національної опери України Олександр Дяченко; завідувач кафедри оперної академії Національної опери Варшави, голова Міжнародного вокального конкурсу ім. Станіслава Монюшка Беата Клатка (Польща); солістка Львівської національної опери Світлана Мамчур; солістка Польської Королівської опери Ольга Пасічник (Україна-Польща); піаніст, викладач-співу, художній радник Ейтан Пессен (Німеччина); головний диригент Національного театру опери та балету Молдови імені Марії Бєшу Андрій Юркевич (Україна-Молдова); директор агентства «ASART» Славомір Якубек (Словаччина); режисер, оперний співак Тарас Різняк (Секретар Журі).

Інформаційним партнером Міжнародного конкурсу оперних співаків імені Соломії Крушельницької також виступила міжнародна організація «Opera Europa».

Ознайомитися з умовами конкурсу та подати заявку можна тут.

Ілюстрація: Львівська опера

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *