ОСТАННІ НОВИНИ

МОЗ розповіло про користь поцілунків

Соломія Головіна

|

Керівниця Міністерства охорони здоров’я Уляна супрун на своїй сторінці у Facebook з нагоди всесвітнього дня поцілунків опублікувала цікаві факти, зазначивши, що поцілунки допомагають зняти стрес.

 

Кілька фактів, які варто знати про поцілунки:

  • Поцілунки викликають викид нейромедіаторів, пов’язаних із задоволенням, так званих «нейромедіаторів щастя» – окситоцину, дофаміну і серотоніну. Завдяки ним  покращується настрій, з’являється відчуття ейфорії та щастя.
  • До прикладу, окситоцин потрібен для відчуття довіри, бере участь в утворенні вибіркових прив’язаностей та зміцнює імунітет. Є дослідження, які вказують, що саме через окситоцин зміцнюються стосунки та виникає міцна прив’язаність між партнерами.
  • Поцілунки допомагають зняти стрес та полегшити тривожність. Вони як і обійми впливають на фізіологічні процеси, пов’язані з управлінням стресом та послаблюють його шляхом зменшення рівня кортизолу.
  • Серед науково-популярних фактів про поцілунки є ще багато інших – як-от зменшення головного болю, зниження артеріального тиску, зменшення прояву алергічних реакцій та навіть схуднення чи вплив поцілунків на рівень холестерину в крові. Але говорити про їхню беззаперечну доказовість ми не можемо через низьку якість доказів та невеликі вибірки в дослідженнях.
  • Водночас варто пам’ятати, що під час поцілунків люди обмінюються слиною, а через неї можуть передаватися різні хвороби. Серед них – застуда, грип, мононуклеоз, герпетична інфекція, менінгококова хвороба, карієс.
  • Щоби зменшити ризики передачі інфекцій – уникайте поцілунків, коли ви або інша людина хворієте, цілуйтеся зі своїм постійним партнером, підтримуйте гігієну ротової порожнини та вчасно вакцинуйтеся.

«Цілуйтеся так, щоб ви були здорові та не хворіли», – підсумувала Уляна Супрун.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *