ОСТАННІ НОВИНИ

На місці двоповерхівки в центрі Львова хочуть збудувати 5-поверховий будинок

Наталя Дуляба

|

На місці двоповерхової будівлі на вул. Поповича, 6, що в центрі Львова, хочуть спорудити новий 5-поверховий житловий будинок. Про це йдеться у детальному плані території у районі вул. Л. Мартовича, вул. І. Григоровича, вул. Дж. Дудаєва, який опублікований на сайті Львівської міської. Про це повідомляє Львівський портал.

 

Розроблений детальний (ДПТ) план охоплює територію площею понад 1,3 га, яка входить у межі історичного ареалу Львова. Будівництво у такій зоні є обмеженим.

Зазначимо також, що на території у районі Л. Мартовича, вул. І. Григоровича, вул. Дж. Дудаєва розташовані переважно житлові будинки висотою у 3-4 поверхи, більшість із яких є пам’ятками архітектури місцевого значення.

Детальний план території передбачає будівництво нового житлового будинку у підніжжі Калічої гори. Так, ОСББ «Грушевський» хоче знести існуючу двоповерхову будівлю на вул. Поповича, 6, а на її місці спорудити новий 5-поверховий будинок.

Як вказано у документі, цей двоповерховий будинок перебуває у незадовільному стані, а на його реконструкцію потрібно чимало коштів. Саме тому ОСББ «Грушевський» хоче знести будівлю, в якій зараз проживають 25 людей, а натомість спорудити нове житло.

Будівництво вестимуть на земельній ділянці площею 0,0431 га, яка до 2024 року перебуває в оренді ОСББ «Грушевський».

«Технічний стан будинку є незадовільний, умови проживання є дискомфортними. Реконструкція і капітальний ремонт у цьому випадку є недоцільним, оскільки існуючі конструкції потребують значних капіталовкладень, а виступ за червону лінію унеможливлює збереження будинку. За намірами забудовника, ОСББ “Грушевський”, на вул. Поповича, 6 планується знесення існуючої будівлі та нове житлове будівництво на її місці. У разі спорудження нового житлового будинку мешканці отримають нові помешкання або інші квартири з кращими умовами проживання, а інвестор – прибуток завдяки будівництву додаткового житлового фонду», – йдеться у розробленому детальному плані території.

Громадське обговорення розробленого детального плану території триватиме до 31 липня. Свої зауваження та пропозиції можна подавати до міського управління архітектури та урбаністики через ЦНАПи або як електронне звернення. 15 липня у Личаківській райадміністрації відбудеться обговорення ДПТ. Початок – о 18:00 год.

Додамо, що будинок на вул. Поповича, 6 спорудили у 1860-1870-х роках. Тут на початку ХХ століття проживав власник місцевої друкарні Бернард Мюллер, дружина якого видавала журнал «Кухня та здоров’я». Сама двоповерхова цегляна будівля до об’єктів культурної спадщини не належить.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, ОСББ «Грушевський» існує з кінця 2013 року. Його керівником є Георгій Пушинський, серед засновників об’єднання – Лілія Князевич, Микола Князевич та Степанія Марчак.

Разом із тим раніше керівником ОСББ «Грушевський» був Ігор Скробацький – співвласник ресторану «Голодний Микола», пивоварні «Кумпель». Також він є співзасновником ОСББ «Свєнціцького-16», де розташована зруйнована вілла «Люсія». Торік у Львові виник скандал, адже ОСББ «Свєнціцького-16» на місці пам’ятки архітектури хотіло звести багатоповерхівку. Для цього об’єднання навіть через суд скасувало статус пам’ятки архітектури, втім мерія подала апеляцію.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *