«Візьми собаку на роботу»
Як чотирилапі один день працювали в офісі зі своїми господарями
Сьогодні, 21 червня, у всьому світі проходить акція «Візьми собаку на роботу». Україна вже всьоме долучається до цієї ініціативи. Відтак у 90 містах господарі один день попрацювали в офісах разом із своїми чотирилапими компаньйонами.

Львів'яни також активно беруть участь у цій акції та у соцмережах викладають фото зі своїми домашніми улюбленцями в офісах. Львівський портал поспілкувався з господарями, які сьогодні взяли своїх чотирилапих на роботу, та зібрав найяскравіші фото з цієї акції.

Організатори акції зазначають, що цьогоріч до всеукраїнської ініціативи долучилися 550 компаній, організацій та установ, що удвічі більше, ніж торік. Найбільше учасників – у Києві, Дніпрі, Львові, Харкові, Запоріжжі, Чернігові, Одесі та Вінниці.
Керівник служби комунікацій компанії «Кормотех» та ініціатор акції «Візьми собаку на роботу» Катерина Ковалюк каже, що цей захід покликаний розвивати культуру ставлення до тварин в Україні, змінювати статус собаки зі суто домашнього улюбленця на статус компаньйона, який може супроводжувати свого господаря не лише на прогулянках, але й також на робочому місці.

«Візьми собаку на роботу» – це акція, яку в Україні ініціювали сім років тому. Така акція, наприклад, є у США, де вона проходить близько 20 років. Ми цьогоріч вирішили синхронізуватися, щоб люди йшли на роботу із собаками у світі та в Україні в один день…», – розповіла вона.

Зазначимо, що цьогоріч організатори приготували для чотирилапих та їхніх власників сюрприз, подарувавши першій тисячі учасників спеціальний бокс із подарунками.
«У нас із кінологами і ветеринарами є спільно сформований бокс, куди ми складаємо правила, де прописано, як підготуватися і як поводитися в цей день, які речі необхідно мати, аби забезпечити собаку комфортними умовами на робочому місці. Тварина в офісі – це має бути щастя для тварини, щастя для господаря і щастя для співробітників. В боксі є корм для тварини, є пакети для прибирання за собакою, є снеки – ласощі, які покликані посилювати комунікацію та взаємодію між власником і його улюбленцем», – розповіла Львівському порталу Катерина Ковалюк.

Катерина Ковалюк
Львів'яни досить активно долучилися до цієї акції. Львівському порталу вдалось поспілкуватися з деякими власниками собак, які «попрацювали» сьогодні в офісі.

Директорка фірми з продажу інгредієнтів для випічки та кондитерки, львів'янка Наталія Чучман, яка прийшла на роботу з таксою Челсі, розповідає, що собака дуже швидко та легко адаптувалася до нового місця, однак трішки стресовим для нього проїзд у громадському транспорті.

«Я і моя собака беремо участь у цій акції кожен рік. Ми вже підключили до неї навіть наших колег. Чесно кажучи, я би брала собаку на роботу кожного дня, але відповідно до умов праці не завжди виходить. Мені доводиться добиратися на роботу громадським транспортом, а це не завжди комфортно з твариною. Звісно, щоб собака себе добре почував, я взяла на роботу його улюблений рушничок, де він би відпочивав, мисочки, з яких тварина могла пити та їсти. Загалом вона дуже швидко адаптувалася. У нас сьогодні на роботу прийшли три господарі зі своїми чотирилапими друзями. Атмосфера була надзвичайна. Єдиний недолік роботи – це те, що ми працюємо із інгредієнтами до випічки та кондитерки, то тут треба трішки собак обмежувати, щоб вони не заходили туди, де стоїть товар», – розповіла Львівському порталу пані Наталія.
Інший львів'янин, головний редактор інформаційного агентства «Гал-інфо» Андрій Маринюк розповів, що вперше бере участь у акції. Сьогодні він привів у редакцію 9-місячного французького бульдога Спайка. За його словами, для собаки не було стресово адаптуватися до офісу, адже перед початком акції для тварини підготували усі необхідні речі: лежанку, мисочки та харчування.

«Я дізнався про цю акцію вже давно, але раніше не мав кого брати із собою на роботу. А зараз вирішив теж долучитися. Моя основна мета участі у цій акції – привернути увагу суспільства до собак. Показати, що вони все-таки є свого роду теж рівноправними членами суспільства. Якщо собака живе у сім'ї, то він теж має певні обов'язки, виконує певну функцію. Тому я вважаю, що собаки мають бути повноцінними членами суспільства, але з дотриманням якихось елементарних правил. В редакції всі знали, що я прийду на роботу з собакою, вони були готові до цього. Але добре, що це п'ятниця;). Насправді сьогодні вийшов чудовий і веселий день, було багато уваги до тварини, всі хочуть його обійняти, погладити чи побавитися. Собаці теж цікаво, бо багато людей і всі звертають на нього увагу», – розповів Андрій Маринюк.
Event-координатор Symphony Solutions Ірина Возьна, яка займалася організацією акції «Візьми собаку на роботу» в компанії, розповіла, що сьогодні на роботу із домашніми улюбленцями прийшли чотири працівники.

«Наша компанія підтримує цю акцію третій рік поспіль. І щороку багато працівників приходять на роботу зі своїми чотирилапими улюбленцями. І якщо чесно, це найулюбленіша подія в компанії, всі її дуже чекають. У нас всі завжди збираються на першому поверсі, фотографуються з собачками, бавляться з ними, гладять. Радості дуже багато. Ми плануємо цю акцію підтримувати далі. Працівники, які без собак прийшли роботу, досить позитивно ставляться до цієї акції, і претензій за три роки жодного разу не було. Також завжди жартують: «Коли буде день котів?». Загалом ця акція сприяє спілкуванню та дружнім відносинам в колективі», – зазначила вона.
Також львів'яни викладають фото чотирилапих з офісу й у соціальних мережах з хештегами #візьмисобакунароботу або #мійсобаканароботі.

«Знайомтесь, це – Белла. Сьогодні вона прийшла на роботу разом зі мною, бо 21 червня Всеукраїнська акція «Візьми собаку на роботу». Завдяки тому, що в нас dog-friendly офіс, Белла, як й інші чотирилапі, ходить на роботу майже щодня. Ми працюємо, гуляємо та просто користуємось можливістю частіше бути поруч. Адже для собаки дуже важливо бути поряд зі своєю людиною. Беріть собак на роботу!», – написав у Facebook учасник акції «Візьми собаку на роботу» Ярослав Альохін.
Зі собою на роботу взяв чотирилапого друга і народний депутат України Ігор Васюник.
Також до акції долучився відомий львівський радіоведучий Влодко Лучишин.

«Візьми собаку на роботу», а точніше, не залишай собаку на самоті надовго. Він нудьгує, страждає, сумує щоразу, коли довго сам. І згадуй про це не один день на рік!», – написав він на свої сторінці у Facebook.
Додамо, кореспондентка Львівського порталу також прийшла на роботу зі своїм чотирилапим улюбленцем.
Автор, верстка:Вероніка Рой
Фото: «Візьми собаку на роботу», Львівський портал, Наталія Чучман, Андрій Маринюк, Ярослав Альохін, Влодко Луцишин,Symphony Solutions