ОСТАННІ НОВИНИ

Віртуальна подорож в Антарктиду: з’явився 3D-тур станцією «Академік Вернадський»

Вероніка Рой

|

На сайті Національного антарктичного наукового центру МОН розмітили 3D-тур станцією «Академік Вернадський». Завдяки цьому туру кожен охочий може побачити, як виглядає їдальня полярників, антарктичний бар «Фарадей», лабораторії та обладнання, з яким працюють дослідники. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Міністерства освіти і науки України.

 

Автором проекту є учасник сезонної експедиції 2019 року Юрій Шепета. Ознайомитися з 3D-туром можна тут: http://uac.gov.ua/vernadsky-station/station-3d/

Загалом користувачам пропонують оглянути 3 платформи:

  • антарктичні околиці (огляд з найвищої точки острову Галіндез, даху озометричного офісу та паливного баку);
  • будівлю Ворді Хауз (дерев’яна хатинка, яка є зразком ранньої британської наукової бази та має велике історичне значення. Поряд з будівлею зберігся флагшток);
  • станцію «Академік Вернадський».

Для зручності на стартовій картинці туру є стрілки, які підказують розміщення наступних кімнат або лабораторій. Крім того, знизу є кілька умовних позначок, що роблять перегляд більш цікавим та зручним:

  • огляд окремих кімнат на вибір (квадратне віконце);
  • послідовний огляд усіх приміщень (подвійні стрілки);
  • перегляд у форматі 3D (значок Virtual Reality setup).

Кожну картинку можна наблизити та зменшити, натиснувши на позначки «+» / «-«. Формат збільшення дозволяє прочитати текст на настінних плакатах, побутових речах, а також роздивитися всі предмети, які лежать на столах лабораторій. Стрілки вгору та вниз допоможуть ознайомитися з приміщеннями від підлоги до стелі.

Нагадаємо, раніше Львівський портал писав про львівського полярника Ігоря Дикого. Детальніше про нього читайте у матеріалі «Світ айсбергів і тюленів. Історія львівського полярника, який вчетверте підкорить Антарктиду».

Довідково.

Україна – одна з 30 країн світу, яка має постійну станцію в Антарктиді, що функціонує цілий рік. Це станція «Академік Вернадський2, яка розташована на мисі Марина острова Галіндез.

Оскільки після розпаду Радянського Союзу Росія оголосила себе єдиною правонаступницею усіх антарктичних станцій СРСР, українські науковці втратили можливість проводити дослідження на власній станції.

Однак 1996 року Україна змогла придбати британську станцію «Фарадей» за символічну ціну – 1 фунт стерлінгів, після чого її перейменували на честь першого президента НАН України.

Станція «Академік Вернадський» – це метеорологічна та географічна обсерваторія. На ній, зокрема, проводиться низка досліджень для розуміння та прогнозування глобальних змін клімату. Загалом же українські науковці в Антарктиді проводять дослідження у сфері біології, геології, геофізики, гідрометеорології, медицини, океанографії тощо.

Щороку на станцію вирушає річна експедиція, до якої входять вчені та технічний персонал. Так, зараз на станції перебуває 24-та Українська антарктична експедиція. Також під час антарктичного літа проводяться сезонні експедиції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *