ОСТАННІ НОВИНИ

Обласне відділення АМУ звернулося до Зеленського щодо створення регіонального полігону ТПВ на Львівщині

Вероніка Рой

|

Львівське регіональне відділення Асоціації міст України звернулося до президента України — Володимира Зеленського з проханням надати відповідне доручення голові Львівської ОДА щодо невідкладної організації виконання вимог Національної стратегії поводження з відходами в частині будівництва регіонального полігону. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

 

«До травня 2016 року захоронення побутових відходів із м. Львова здійснювалось на полігоні ТПВ у с. Грибовичі, який в свій час фактично виконував функцію регіонального полігону, оскільки приймав побутові відходи також із населених пунктів Жовківського, Пустомитівського, Городоцького, Яворівського та Кам’янка-Бузького районів Львівської області. З моменту закриття цього полігону у травні 2016 року нагальною стала проблема термінового будівництва нового полігону ТПВ.

Розміщення полігону в межах населеного пункту заборонено чинними будівельними нормами, які регламентують питання проектування та будівництва полігонів, що унеможливлює самостійне вирішення цього питання як Львівською міською радою, так і іншими органами місцевого самоврядування», – йдеться у листі.

Також зазначається, що відсутність місця захоронення відходів для частини Львівської області, обмежені можливості існуючих полігонів у Львівській області зумовили необхідність як Львівською міською радою, так і в подальшому Львівською обласною державною адміністрацією організовувати перевезення твердих побутових відходів з м. Львова на полігони західної та центральної частини України, що призводить до значних витрат коштів із міського бюджету м. Львова (понад 800 млн грн) на ці цілі.

«Однак заходи зі захоронення відходів на полігонах інших областей України є тимчасовими та не вирішують в цілому питання поводження з відходами у Львівській області і не відповідають Національній стратегії поводження з відходами.

З огляду на вищевикладене, представниками органів місцевого самоврядування ряду населених пунктів Львівської області, таких як Львів, Дрогобич, Трускавець, Борислав, Городок, Пустомити, Новий Розділ та Східниця, 12.04.2019 року підписано Меморандум про співпрацю, яким передбачено об’єднання зусиль задля створення правильної системи поводження з відходами, яка би відповідала вимогам Національної стратегії поводження з відходами, а саме невідкладного будівництва регіонального полігону захоронення твердих побутових відходів», – зазначається у листі.

Відтак, Львівське регіональне відділення Асоціації міст України звернулося до президента України Володимира Зеленського втрутитися у вирішення цього питання.

Нагадаємо, 12 квітня цього року Львівська, Бориславська, Дрогобицька, Трускавецька, Пустомитівська, Східницька, Новороздільська та Городоцька міські ради підписали меморандум про співпрацю задля  вирішення питання комплексного поводження з ТПВ.

Як відомо, в кінці 2018 року Львівська міська рада затвердила договори на отримання кредиту та ґранту від ЄБРР на будівництво сміттєпереробного заводу та рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища.

Проект майбутнього сміттєпереробного заводу, що знаходитиметься на вул. Пластовій, 13, розробляє львівська компанія Інститут проектування «Комфортбуд», яка не має досвіду роботи з подібними проектами.

Будувати сам завод зголосилися спочатку 12 компаній, а нещодавно цей список зменшився вже до 5 фірм.

Водночас у липні 2018 року у Львові з ініціативи місцевих мешканців відбулись громадські слухання щодо сміттєпереробного заводу на вул. Пластовій, 13. Проти його будівництва проголосували 325 людей з 352 зареєстрованих. Позицію місцевих жителів підтримували й депутати міськради Львова, вони закликали Андрія Садового розглянути альтернативу земельній ділянці на вулиці Пластовій, 13.

Мешканці Знесіння та Кривчиць оскаржують у суді видані мерією навесні містобудівні умови та обмеження на будівництво сміттєпереробного заводу, відтак мерія нещодавно вирішила видати нові.

Львівська ОДА підтримала неприпустимість будівництва сміттєпереробного заводу на Пластовій.

Додамо, що Львівський портал побував у Польщі, де на власні очі подивився, як там працюють такі сміттєпереробні комплекси. Про те, який завод і компостувальну станцію збудують у Львові,  чекати нового полігону сміття, а також скільки на це все потрібно коштів, читайте тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *