ОСТАННІ НОВИНИ

Комітет Верховної Ради ухвалив рішення щодо дати інавгурації Зеленського

Наталя Дуляба

|

Сьогодні, 15 травня, регламентний комітет Верховної Ради розглянув сім проектів постанов щодо дати інавгурації новообраного президента Володимира Зеленського і рекомендував Раді голосувати по кожній із них. Про це пише УП, передає Львівський портал.

 

У всіх сімох проектах пропонувалося провести інавгурацію Зеленського з 17 травня і до кінця місяця. Серед нардепів, які реєстрували проекти постанов щодо інавгурації, – Сергій Міщенко (19 травня), Віктор Балога (19 травня), Віталій Купрій (20 і 26 травня), Сергій Каплін (19 травня), Володимир Курінний (17 травня).

Водночас нардеп Андрій Тетерук заявив, що «Народний фронт» та ще кілька депутатських сил пропонують провести інавгурацію 28 травня. Тетерук реєстрував проект постанови з Бориславом Березою.

Перший заступник голови комітету Верховної Ради Павло Пинзеник назвав всі постанови мотивованими. За його словами, вони в межах закону пропонують провести інавгурацію в 30-денний строк після публікації офіційних результатів виборів.

Пинзеник наголосив, що комітет не має повноважень закликати чи визначати дату інавгурації.Тепер на засіданні Верховна Рада має проголосувати на підтримку тієї чи іншої постанови.

Зі слів Пинзеника, за регламентом, Рада буде голосувати за постанови по черзі, в порядку дати реєстрації, як тільки якась з постанов набере 226 голосів, наступні не будуть розглядатися.

Першим свій проект постанови зареєстрував нардеп Міщенко. Якщо жодна із запропонованих постанов не набере потрібної кількості голосів, то рішення про дату інавгурації може ухвалити спікер Верховної Ради Андрій Парубій.

Раніше Парубій заявляв, що Рада буде приймати рішення щодо дати інавгурації на основі рекомендацій комітету 16 травня після того, як розгляне закон про Держбюро розслідувань.

Натомість у Зеленського обдумують питання розпуску Верховної Ради до осінніх виборів у парламент. При цьому сам новообраний президент заявив, що говорити про розпуск ВР ще зарано, оскільки повноважень президента він ще не має.

Раніше Парубій натякнув, що за Конституцією Зеленський може розпустити Раду до 27 травня.

Нагадаємо, нещодавно у Верховній Раді заявили, що планують визначитись із датою інавгурації Володимира Зеленського на пленарному тижні 13-17 травня. Також Володимир Зеленський пропонував провести інавгурацію 19 травня.

Згідно з законодавством, новообраний президент набуває повноважень з моменту складення присяги українському народу на урочистому засіданні Верховної Ради, після чого ЦВК вручає йому посвідчення Президента України. Інавгурація має відбутись не пізніше, ніж через 30 днів із моменту оголошення офіційних результатів виборів.

Як повідомляв Львівський портал, 30 квітня Центральна виборча комісія офіційно оголосила Володимира Зеленського переможцем президентських виборів. За даними ЦВК, у другому турі за кандидата Володимира Зеленського проголосували 13 541 528 виборців, що становить 73,22%, за кандидата Петра Порошенка – 4 522 450 виборців, що становить 24,45 %.

А 3 травня офіційні результати президентських виборів опублікували у «Голосі України».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *