ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський анонсував ретельний аналіз закону про мову

Андрій Котенський

|

Переможець виборів Президента України Володимир Зеленський заявив, що після своєї інавгурації проаналізує закон про українську мову на предмет дотримання усіх прав громадян. Про це йдеться у коментарі, поширеному прес-службою команди Зеленського.

 

Шоумена стурбувало, що до другого читання комітет із питань культури та духовності опрацював рекордні 2082 поправки, які надійшли від народних депутатів (найбільше проти нового мовного закону виступили колишні нардепи-регіонали – ред.), і те, що закон був ухвалений буцімто без достатньо широкого обговорення із громадськістю.

«Законопроект про державну мову розглядався під час виборчого циклу, що зробило його заручником політичної риторики. Закон був ухвалений без попереднього достатнього широкого обговорення із громадськістю. До проекту закону було внесено понад 2 тисячі поправок, що свідчить про відсутність згоди щодо окремих його положень навіть у Верховній Раді», – йдеться у дописі шоумена.

Попри доленосність закону про мову для корінного населення України Володимир Зеленський шукатиме в ньому права та інтереси всіх громадян країни.

«Сьогодні важко спрогнозувати наслідки ухвалення цього закону – остаточний його текст, з урахуванням усіх поправок, наразі недоступний. Після мого вступу на посаду Президента буде зроблений ретельний аналіз цього закону, щоб пересвідчитися, що в ньому дотримані всі конституційні права та інтереси всіх громадян України. За підсумками аналізу реагуватиму відповідно до конституційних повноважень Президента України i в інтересах громадян», – пишуть від імені Зеленського.

У команді шоумена також натякнули, що питання української мови в Україні роз’єднує суспільство, бо є ряд інших проблем: «російська агресія, повільний економічний розвиток, масова еміграція українців за кордон, тотальна корупція». Мовляв потрібно: «ухвалювати такі закони й такі рішення, які консолідують суспільство, а не навпаки».

«Українська мова – єдина державна мова в Україні. Так було, так є і так буде. Щодо цього питання – жодних компромісів…», – пообіцяли від імені Зеленського.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *