ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати міськради Львова із другої спроби погодили поділ землі на території Грибовицького звалища

Наталя Дуляба

|

Сьогодні, 25 квітня, депутати міськради Львова із другої спроби дозволили ЛКП «Збиранка» виготовити технічну документацію щодо поділу земельної ділянки, яка розташована на території Малехівської сільської ради. «За» відповідну ухвалу проголосували 40 депутатів, про це зі сесійної зали повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

Депутати надали ЛКП «Збиранка» дозвіл на поділ земельної ділянки площею 5,4658 га, що розташована на території Малехівської сільської ради. На ній знаходиться частина Грибовицького сміттєзвалища. Ділянку збираються поділити на дві площею 5,4058 га та 0,0600 га.

Як пояснила в.о. начальника міського управління земельних ресурсів Ельвіра Колос, згадана ділянка, яку пропонують до поділу, перебуває у власності Львівської міської ради.

«Є витяг із реєстру речових прав, станом на сьогодні зазначена земельна ділянка площею 5,4658 га є у власності Львівської міської ради. Крім того, є ще лист від голови Малехівської сільської ради від 3 квітня цього року, в якому вказано, що сільська рада не заперечує проти поділу Львівською міською радою зазначеної ділянки», – запевнила Ельвіра Колос.

(Натисніть на зображення для збільшення)

Як розповідав раніше директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря, після поділу меншу ділянку площею 0,0600 га потрібно передати ТОВ «Кліар Енерджі» – компанії, яка виграла у конкурсі із проведення дегазації Грибовицького сміттєзвалища.

«Це питання не так земельного характеру, як початку рекультивації Грибовицького сміттєзвалища, яка фактично починається з дегазації. ЛКП «Збиранка» має надати фірмі земельну ділянку під встановлення установки для дегазації полігону. Для цього, відповідно, потрібно виготовити технічні умови», – підкреслив Вадим Ноздря.

Водночас він додав, що рекультивація Грибовицького сміттєзвалища може стартувати вже найближчим часом, тож для того, щоб не відтягувати цей процес, потрібно розпочинати дегазацію тіла полігону, а для цього ТОВ «Кліар Енерджі» потрібна земля. Про обов’язок міськради Львова надати таку ділянку компанії, що проводитиме дегазацію, було вказано в умовах інвестиційного конкурсу.

Зазначимо, питання щодо поділу землі на території Грибовицького сміттєзвалища депутати розглядали 4 квітня, однак тоді їм забракло голосів. Сьогодні після жвавого обговорення народні обранці таки проголосували «за» таку ухвалу.

Нагадаємо, конкурс на визначення компанії, яка встановлюватиме систему дегазації на Грибовицькому сміттєзвалищі оголосили на початку листопада 2018 року. Жодних коштів на облаштування такої системи із бюджету Львова виділяти не будуть, відтак всі витрати на її встановлення та експлуатацію має покрити компанія-переможець – ТОВ «Кліар Енерджі».

Відтак інвесторвстановить на Грибовицькому сміттєзвалищі когенераційну установку, за допомогою якого й добуватиме з тіла полігону біогаз, а в подальшому зможе використовувати його як паливо для енергетичних установок. Для облаштування цієї установки міськрада має виділити у межах Грибовицького сміттєзвалища земельну ділянку площею 0,6-0,8 га.

Водночас у мерії встановили, що від такої комерційної діяльності інвестора до бюджету Львова має надходити не менше 10% річного доходу інвестора із продажу газу. Також ТОВ «Кліар Енерджі» має ще виплатити по 1 млн грн Грибовицькій та Малеховській селищним радам. Дізнатися більше про вимоги до інвестора, який зайде у Грибовичі, можна тут.

Попередньо Львівська міськрада планувала розпочати дегазацію Грибовицького сміттєзвалища наприкінці травня цього року.

Як повідомляв Львівський портал, нещодавно директора ЛКП «Збиранка» Віталія Пугача, в підпорядкування якого входить сміттєзвалище у Грибовичах, спіймали на хабарі у майже 5 мільйонів гривень. Також торік він напав на журналістів Львівського порталу, як працювали на території полігону. За перешкоджання журналістській діяльності суд оштрафував посадовця на 119 гривень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *