ОСТАННІ НОВИНИ

Контейнери для збору органіки першочергово встановлять лише на 20% території Львова

Наталя Дуляба

|

На території сміттєпереробного заводу, будівництво якого планують розпочати ще цього року на вул. Пластовій, 13, знаходитиметься станція з компостування органіки. Для того, аби збирати такі відходи централізовано, біля будинків львів’ян планують встановити окремі сміттєві баки. Однак з’являться ці контейнери далеко не по всьому Львову. Про це сьогодні, 23 квітня, Львівському порталу повідомив директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря.

 

«Ми хочемо відвернути потік зелених і харчових відходів від сміттєпереробного комплексу. Європейська практика, зокрема практика Польщі, показує, що ці станції для компостування зелених та органічних відходів працюють з окремо зібраними потоками відходів. Зараз у нас триває закупівля обладнання для такої компостувальної станції», – розповів Вадим Ноздря.

За його словами, у мерії вже працюють над роздільним збором органічних відходів від мешканців, проте запровадити його централізовано по всьому Львову найближчим часом не вдасться.

«Щоб охопити все місто, нам треба вносити зміни у конкурсні умови по всіх перевізниках і зобов’язати їх встановлювати окремі контейнери для органіки. Хоча й зобов’язати їх робити це ми теж не можемо, бо є певні юридичні нюанси. Тому ми плануємо розпочинати (встановлювати окремі баки для органіки, – ред.) з території, яку обслуговує наш комунальний перевізник ЛКП «Львівспецкомунтранс», це приблизно 20% міста», – пояснив Вадим Ноздря.

Нагадаємо, у листопаді 2018 року мерія запровадила пілотний проект із роздільного збору харчових та садових відходів від населення. Таким рішенням встановлено, що контейнери для збору органіки мають облаштувати на території, яку обслуговує комунальне підприємство «Львівспецкомунтранс».

Зібрану в окремі контейнери органіку з-під будинків львів’ян вивозитиме окремий сміттєвоз «Львівспецкомунтрансу» і транспортуватиме її на територію підприємства чи на іншу комунальну територію, де працюватимуть два компостери. За попередніми даними, станція компостування знаходитиметься поруч із майбутнім сміттєпереробним заводом на вулиці Пластовій, 13.

На купівлю цих двох контейнерів, які компостуватимуть привезену органіку, у бюджеті Львова передбачили більше 2,6 мільйона гривень. Вони вміщатимуть не менше, ніж 20 тонн відходів, і при цьому мають на 90% зменшувати неприємний запах таких відходів.

Як повідомляв Львівський портал, попередньо було заплановано, що такі окремі баки для органіки встановлять лише біля деяких будинків у Франківському районі у межах ЛКП «Південне», а також на міських майданчиках для збору великогабаритних і дрібних будівельних відходів, що на вул. Льва, 4-А і на вул. Жовківській, 18. Згодом у міськраді заявили, що шукають ОСББ, на території яких теж облаштують контейнери для органічних відходів.

Наразі біля будинків львів’ян є баки для роздільного збору скла, пластику, змішаних відходів, подекуди є ще облаштовані контейнери для паперу. Про те, як правильно сортувати сміття, читайте тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *