ОСТАННІ НОВИНИ

«Яка це нафіг реформа». Півсотні організацій обурені словами Зеленського про медреформу

Соломія Головіна

|

Понад півсотні організацій висловили своє невдоволення через оцінкою медреформи кандидатом в президенти Володимиром Зеленським, який під час дебатів 19 квітня на «Олімпійському» зазначив: «Яка це нафіг реформа?!».

 

«Ми були шоковані Вашою оцінкою трансформації системи охорони здоров’я під час дебатів кандидатів у президенти», – зазначається на Facebook-сторінці «Пацієнти України».

Наголошується, що протягом 26 років українська медицина була «територією смерті і всеосяжної корупції».

«Уже зараз лікарні по всій країні отримують іноді в декілька разів більше ліків, ніж раніше, завдяки ефективним державним закупівлям через міжнародні організації. Закупівельні ціни на деякі препарати до 67 разів нижчі, ніж у 2014 році», – мовиться у повідомленні.

Також у БФ «Пацієнти України зауважують, що свого сімейного лікаря вже обрали 27 мільйонів українців.

«70% наших співгромадян задоволені своїм вибором. Тисячі сімейних лікарів уже відчули ефект першого етапу реформи і отримали зарплати в 3-5 разів разів вищі, ніж раніше.

Завершальний етап реформи – впровадження принципу «гроші йдуть за пацієнтом» в лікарнях – розпочинається у 2020 році. Це дозволить остаточно відійти від старої радянської системи, зламати хребет корупції в лікарнях і створити здорові умови для взаємодії лікаря та пацієнта», – йдеться у заяві.

Відтак організації звернулися до Володимира Зеленського з вимогою публічно зазначити свою політичну позицію щодо трьох питань:
– чи підтримує принципи трансформації системи фінансування охорони здоров’я, яка зараз відбувається, і чи готові Ви допомогти прискорити реформу охорони здоров’я в лікарнях?

– чи підтримує він команду реформаторів, яка зараз впроваджує медичну реформу?

– чи зробить все від нього залежне, щоб забезпечити реалізацію норми Закону України про фінансування системи охорони на рівні 5% ВВП?

«Звісно, трансформація потребує часу. Але стратегічний вибір країни не є зоною політичної боротьби. Більшість українських лікарень все ще є пеклом і для лікарів, і для пацієнтів.

І ми не збираємось зупинятись, допоки ми через нього йдемо.
Також вважаємо за важливе поінформувати суспільство, що за будь-яких спроб зупинки реформи фінансування системи охорони здоров’я будь-яким політиком, пацієнтські організації та благодійні фонди готові взяти на себе координаційну роль в організації всіх форм мирного спротиву», – мовиться у зверненні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *