ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський за коригування квот, російськомовне ТБ та скасування медичної реформи

Андрій Котенський

|

Кандидат у президенти, шоумен Володимир Зеленський воліє дізнатися думку громадян щодо мовного питання і виступає за збереження мовлення російською на телебаченні. Про це він сказав в інтерв’ю «РБК-Україна», пише УП.

 

На запитання, чи підпише він закон про мову, якщо стане президентом і Верховна Рада нарешті ухвалить його у другому читанні, Зеленський відповів: «По-перше, його треба глибоко вивчити. Потім я хочу дізнатися думку громади з приводу цього закону».

Як дізнатися думку суспільства, він точно не відповів. На його думку, для цього не потрібен референдум – можна і «онлайн з живими людьми проговорити».

«І я думаю, сама Верховна Рада не знає відповіді на якісь питання, які турбують суспільство. Це як з медичною реформою. Це точно така ж історія», – зазначив Зеленський.

«Приймають медичну реформу… Хто взагалі запитав у людей, а як ми з села доїдемо в цю лікарню? Тому що тепер швидка допомога не приїжджає, а у моєї дитини 39, а навіть якщо 37, і ця бабуся з цієї онукою, у неї серце стає, до неї не їде швидка допомога, тому що у нас така реформа», – додав він.

На запитання, чи залишаться при ньому квоти на українську мову на телебаченні й радіо, шоумен відповів: «Квоти залишаться. Питання, які вони повинні бути? Навіть не так. Там питання в регулюванні цих квот».

«Там є хитрість, додаток із цими квотами. Взагалі: більший відсоток української мови, а далі – різні мови, тому що там треба давати можливість кожній мові. Тому що у нас реально велика кількість людей говорить російською. Не можна у них забрати російськомовне телебачення», – вважає Зеленський.

«У нас є люди, які говорять і іншими мовами. Розумієте, тут велике питання з цими квотами. ніхто скасовувати квоти не буде, але є регулювання…», – додав він.

Зеленський сказав: “Ті люди, які приймали цей закон, вони не зовсім телевізійні фахівці, м’яко кажучи… Я вам поясню як людина, що керує великим телевізійним бізнесом, великий платник податків”.

“Якщо б ви знизили податки для всіх телевізійних великих медіа різних компаній, які довгі роки робили, у силу відносин в СНД, матеріали російською мовою… Якщо б ви прийшли і сказали: дивіться, хлопці, ось перед вами два фільми. Фільм, який зроблений українською мовою, – податок 10%. Фільм, який робиться російською мовою, – залишаємо податок, який був”, – висловився він…

Зеленський також проти фінансування українського кінопродукту з бюджету: «Забудьте про державні гроші. Це ж просто, вибачте мене, це подарунки. Що значить держава дає тобі гроші на кіно, а ти потім державі не повертаєш? Чому? Тому що. Це що таке, це державні гроші, це звідки?».

Нагадаємо, сам Зеленський у побуті російськомовний, його телевізійний контент – переважно також.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *