ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні нові вимоги до імпорту продуктів тваринного походження та тварин

Андрій Котенський

|

Затверджено нові вимоги до імпорту продуктів тваринного походження, на які бізнес чекав близько трьох років. Про це Львівському порталу повідомили у European Business Association.

 

Експерти вітають прийняття Вимог щодо ввезення на митну територію України живих тварин, харчових продуктів тваринного походження, кормів, сіна, соломи, а також побічних продуктів тваринного походження та продуктів їх оброблення, переробки. Їх було затверджено у квітні відповідним наказом Мінагрополітики №553 та зареєстровано Мінюстом. На це бізнес-спільнота очікувала близько трьох років.

«Перший раз проект Наказу було опубліковано ще в 2016 році. Тривалий час він проходив процедуру погодження і нарешті його затверджено. Це рішення грає надзвичайно важливу роль для міжнародної торгівлі. Адже норми, які діяли раніше не відповідали сучасним реаліям. Тож було конче потрібно гармонізувати українське законодавство до міжнародних стандартів і виконання Угоди СОТ про санітарні та фітосанітарні заходи», – пояснила координатор комітетів Європейської Бізнес Асоціації, Оксана Жаркова.

Після прийняття осучаснених норм очікується збільшення видового різноманіття продуктів, які можуть імпортуватись в Україну. Адже до цього законодавством не було встановлено вимог до імпорту низки категорій продуктів, що створювала значні труднощі для бізнесу в питаннях міжнародної торгівлі. Так, новим наказом визначено вимоги до таких нових категорій продуктів як композитні продукти, желатин, колаген, молозиво, жаб’ячі лапки та равлики, 33 категорії побічних продуктів та продуктів їх оброблення, переробки.

Крім того, буде дозволено імпорт тварин та продукцію із зон або компартментів, якщо не вся територія країни-експортера є вільною від тієї чи іншої хвороби тварин. Водночас, сировина повинна походити з території, де протягом чітко-визначеного терміну не було зафіксовано відповідних (для кожного окремого виду харчового продукту тваринного походження) захворювань тварин. Проте наказ не встановлює вимог щодо походження сировини для виробництва харчового продукту виключно із території країни-експортера, що слугує значним полегшенням для виробників.

Обраний підхід відповідає вимогам законодавства ЄС, успішно існує там вже тривалий час і тому значно полегшить ведення бізнесу в Україні. Наказ набирає чинності через півроку після опублікування, тобто, це відбудеться не раніше осені 2019 року, оскільки наразі його ще не опубліковано.

Довідково:

З прийняттям даного наказу визнається таким, що втратив чинність наказ Мінагрополітики від 14 червня 2004 року № 71 «Про затвердження Ветеринарних вимог щодо імпорту в Україні об’єктів державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду», норми якого у своїй більшості є застарілими.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *