ОСТАННІ НОВИНИ

Педагоги профтехосвіти отримуватимуть премію за підготовку учнів до стажування

Наталя Дуляба

|

Сьогодні, 3 квітня, Кабмін затвердив постанову, згідно з якою майстри виробничого навчання та педагоги професійного навчання зможуть отримувати грошові премії за підготовку учнів до стажування. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Міністерства освіти і науки України.

 

«Зараз, беручи учня на стажування або практику, підприємство зобов’язане виплачувати йому заробітну плату. До 50% цих коштів надходять на рахунок закладу. Зазвичай їх використовують для покращення матеріально-технічної бази, закупівлі витратних матеріалів чи організації активностей для учнів. Документ дозволяє спрямовувати 15% від цих коштів на виплату премій педагогам закладу, які відповідають за організацію виробничого навчання та стажування учнів», – пояснила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Вона підкреслила, що підхід до оплати праці майстрів та викладачів теоретичних дисциплін у закладах профтехосвіти вже давно потребує перегляду.

«Ми розуміємо, що майстер – це людина, яка формує в учня уявлення про професію, розкриває її переваги та мотивує працювати за фахом. Тому важливо, щоб педагог був зацікавлений виконувати свою роботу якісно і сумлінно. Зроблених нами кроків ще замало, однак ми мусимо рухатися в цьому напрямі», – додала Лілія Гриневич.

Така премія має заохотити майстрів проводити навчання на якіснішому рівні. Крім того, у них  з’явиться мотивація співпрацювати з роботодавцями, стимулювати їх брати якнайбільшу кількість учнів на виробничу практику.

Разом sз тим розширюватиметься й відповідальність педагогів за попередню підготовку учнів: вони мають ознайомлювати їх із правилами експлуатації обладнання, охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії та безпеки життєдіяльності.

У постанові також закладені зміни у процедурі взаємодії закладу та підприємства. Так, профтехи мають подавати списки учнів-практикантів не пізніше ніж за два тижні. Раніше цей строк складав щонайменше тиждень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *