ОСТАННІ НОВИНИ

Риболовам нагадують про початок нересту

Соломія Григор'єва

|

З настанням весни наступає важливий період для відновлення водних живих ресурсів (запасів риби та інших водних біоресурсів). З метою охорони в період їх відтворення на території водних об’єктів України, зокрема на території Львівської області, щорічно встановлюється весняно-літня заборона на вилов водних біоресурсів – операція «Нерест», яка триває з 1 квітня до 10 червня.

Відповідно до Правил любительського лову риби на період нересту всім громадянам дозволяється вилов риби однією поплавковою або донною вудкою з одним гачком та спінінгом тільки з берега на спеціально визначених ділянках. Місця, де можна, а де заборонено рибалити і чіткі дати заборони на риболовлю на конкретній водоймі визначені наказом № 09 від 13.03.2019 року Управлінням державного агентства рибного господарства у Львівській області (Львівський рибоохоронний патруль).

Крім цього, в період нересту заборонено проведення у рибогосподарських водних об’єктах та в прибережних захисних смугах днопоглиблювальні, вибухові та інші види робіт, добування піщано-гравійні суміші, трелювання лісу, розчищення русел річок, берегоукріплення, проведення змагань зі спортивного рибальства,  підводне полювання, пересування плавучих засобів (човнів), крім суден спеціально уповноважених органів та державних органів, що здійснюють охорону водних біоресурсів і у випадку надзвичайної потреби.

За порушення Правил рибальства в період нересту передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності.  Окрім цього правопорушнику нараховується сума компенсації за нанесенні збитки за кожну виловлену рибу, незалежно від її розміру і ваги. Так, згідно Постанови Кабінету Міністрів України № 1209 від 21.11.2011 року встановлено суми в грн: судак – 510, сом – 425, щука – 340, короп – 306, білий амур, товстолобик – 255, плоскирка, синець – 85, карась, окунь і верховодка – 17, лящ – 170, линь – 119 грн, краснопірка – 68 грн, подуст – 34 грн.

Державна екологічна інспекція у Львівській області закликає всіх громадян дотримуватись Правил рибальства та бути відповідальними,  не шкодити природному процесові відтворення риби та бути пильними до порушників режиму даної заборони.

Більше про нерест ви можете прочитати у статті Львівського порталу: Нерест 2018 та боротьба з водними браконьєрами. Все, що потрібно знати про «сезон тиші».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *