ОСТАННІ НОВИНИ

Екскурсія очисними спорудами Львова: як очищають міську каналізацію

Соломія Головіна

|

Очисні споруди Львова за добу переробляють приблизно 400 тисяч кубометрів нечистот. Процес очищення складається із двох стадій – механічної та біологічної.  Вони збудовані ще в 60-их роках і вже давно є морально та технічно застарілими. За оцінками експертів, на їхню модернізацію потрібно 170 млн євро. Львівський портал побував на території очисних споруд міста на вулиці Пластовій і відкриває Вам «каналізаційне» закулісся.

 

Насамперед зазначимо, що очисні складаються з двох комплексів, розташованих обабіч Полтви, яка виходить на поверхню неподалік від вулиці Пластової, в північно-східній частині Львова. На правому березі очищують приблизно 100 тисяч кубометрів стічних вод на добу, на лівому – 300 тисяч. Очисні займають територію близько 70 гектарів. Загалом тут працює 130 осіб: у кожній зміні близько 70.

Весь об’єм каналізаційних стоків міста приходить сюди на очистку. Технологічний цикл триває 24 години.

«Спершу вони позбуваються механічних забруднень, потім  – піску, жиру,  далі – у відстійниках осідають завислі речовини. Згодом їх відправляють у аеротенки (споруда для штучного біологічного очищення стічних вод за допомогою активного мулу і продування повітрям, – Ред.). Наступний крок – інші відстійники, а далі – в річку Полтву, яка тече ландшафтом Львівської області, а потім впадає в Західний Буг», – зазначила речниця «Львівводоканалу» Уляна Горбата.

Очисні споруди міста побудовані в 60-70 роках і потребують капітальної реконструкції.

«Те, що «Львівводоканал» тут робить, це поточні ремонти і дуже частково – капітальні. Загалом стан технічних споруд, як обладнання, так і будівель, потребує дуже великої комплексної модернізації. Для того, щоб реконструювати такі технологічно складні споруди, як нам порахували, необхідно 170 млн євро», – додала вона.

Своєю чергою начальник управління інженерного господарства ЛМР Олександр Одинець зазначив, що цьогоріч місто планує вкласти в очисні до 45 млн грн.

«Із 2016 по  2018 року із міського бюджету в очисні споруди інвестовано 23 млн грн. Цього року сподіваємось використати 40-45 млн грн», – зазначив він.

При цьому Олександр Одинець додав, що також залучаються кошти іноземних фінансових інституцій, зокрема, реалізовується проект будівництва біогазового комплексу, що фінансує ЄБРР.

«Між містом і Польщею підписаний меморандум про співпрацю щодо реконструкції очисних споруд. У нас вже є величезні напрацювання. Польський уряд буквально в кінці минулого року дав своє погодження на фінансування проектних робіт із реконструкції цих очисних споруд. Маємо велику надію, що польська сторона нам допоможе це зробити ефективно і якісно», – зазначив директор ЛМКП «Львівводоканал» Валентин Вольський.

На переконання Олександра Одинця, на виході після очищення стоки мало чим відрізняються від того, як цей процес проходить у наших сусідів-поляків:

«Коли ми були на очисних спорудах «Чайка» у Варшаві, не побачили великої різниці в тій воді, яка вже виходить на рельєф у річку. Хоча звісно ті кошти, які вкладаються там і тут – дуже велика різниця».

«Наші колеги з Польщі дуже часто тут перебувають, тому що ми чинимо екологічний тиск на басейн Західного Бугу. Вони пройшли той шлях, яким йдемо ми: в них теж були споруди в такому стані, вони змушені були вкладати великі кошти в  реконструкцію, щоб річки були чистими», –  додала Уляна Горбата.

Своєю чергою директор ЛМКП «Львівводоканал» поінформував про роботи, які зараз проводяться на очисних:

«Ми проводимо відновлювальні роботи на першій-другій черзі по первинних і вторинних відстійниках. Фактично робимо їх вже не перший рік. Зауважу, що у місті є Програма каналізування та реконструкції очисних споруд на 2016-2020 роки. Власне, повністю виконуємо те, що заплановано в її рамках. Міська рада та депутатський корпус постійно це контролює і ми йдемо по графіку».

Водночас Олександр Одинець розповів, яким чином вирішують проблему нестерпного запаху, на що часто скаржаться львів’яни:

«Ці очисні споруди повністю справляються із очисткою стоків з усього міста. Декілька років тому у Львові були проблеми з негативним запахом, нині ми зараз фактично перебуваємо в центрі очисних споруд і, не думаю, що тут є якийсь певний дискомфорт щодо запаху. Дуже багато дали заходи, здійснені на аеротенках, первинних відстійниках».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *