У Львові вшанували пам’ять В’ячеслава Чорновола

Соломія Григор'єва

|

Сьогодні, 25 березня, у Львові представники влади та громадськість вшанували пам’ять політика, публіциста, літературного критика, Героя України В’ячеслава Чорновола. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

 

Сьогодні, 25 березня, минає 20 років із дня трагічної загибелі в автокатастрофі українського політика, публіциста, літературного критика, Героя України В’ячеслава Чорновола. Відтак, учасники поклали квіти й запалили лампадки до його пам’ятника, що на вул. Винниченка, 16. Опісля відбулося громадське віче.

Спогадами про Героя України поділився соратник В’ячеслава Чорновола український правозахисник, публіцист, релігієзнавець, член-засновник Української Гельсінської групи Мирослав Маринович.

«Сам Чорновіл згадував, що в юності для нього промовистими були слова Бориса Грінченка «Кожна піч українська – фортеця міцна. Там на чатах лежать патріоти!»  і  він сказав, що ніколи не буде  лежати на печі. Весь свій вік  він прожив у русі. Його життя, ніби клацає годинник української історії.  Він став центром табірного політичного вулканізму і започаткував акцію за перехід на статус політичного в’язня і тримав тривале голодування. Коли вийшов на волю, у Галичині повіяв вітер свободи, то вітрила Чорновола запрацювали на повну силу. За два роки він видав сім номерів журналу “Український вісник”, створив Українську Гельсінську спілку, яка потім стала рухом. Україна ставить питання: чому Чорновіл не став Українським Вацлавом Гавелом, а мені пригадуються слова Патріарха Йосипа Сліпого: «Я буду таким кардиналом, яким ви будете народом. Як ви будете великим народом, я буду великим кардиналом. Але якщо ви будете малим народом, мені буде важко здійснити великі діла». Не дорікаймо нашим лідерам, дивімося, яким ми є народом», – зазначив Мирослав Маринович.

Довідка

В’ячеслав Чорновіл — український політик, публіцист, літературний критик, діяч руху опору проти зросійщення та національної дискримінації українського народу, політичний в’язень СРСР. Провідник українського національно-демократичного визвольного руху кінця 80-х — 90-х рр. Герой України (посмертно).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *