ОСТАННІ НОВИНИ

Антирекорд Верховної Ради. У березні жодного разу не голосували 111 нардепів

Наталя Дуляба

|

У березні нардепи показали рекордно низькі показники участі в голосуваннях Верховної Ради. Відразу 111 народних обранців жодного разу не голосували, тоді як у лютому таких депутатів було лише 12. Про це Львівському порталу повідомили у Комітеті виборців України.

 

Протягом березня 111 депутатів Верховної ради жодного разу не натискали кнопок  «за», «проти» чи «утримався»). Не голосували також і народні депутати, які є кандидатами на пост Президента України. Жодного разу не проголосували 9 із 16 політиків: Юлія Тимошенко, Олександр Шевченко, Олександр Вілкул, Сергій Каплін, Олег Ляшко, Аркадій Корнацький, Віктор Бондар, Віталій Купрій, Євген Мураєв.

Частина кандидатів взяла участь лише в кількох голосуваннях. Сергій Тарута взяв участь в 0,18% голосувань, Ольга Богомолець – 1%, Юрій Дерев’янко – 2%, Дмитро Добродомов – 3%, Юрій Бойко – 4%.
Натомість найвищі показники голосувань серед кандидатів у Президенти у Віктора Кривенка (53%) та Юрія Тимошенка (64%).

«Участь у виборах не звільняє кандидатів від їхніх обов’язків як народних депутатів. Це стосується в тому числі й участі в голосуваннях Верховної Ради. Однак частина кандидатів вже повністю працює у виборчому форматі, а тому в Раді не з’являється. Також парламент зараз працює над розглядом поправок до так званого мовного закону, що само по собі розглядається як технічна й неважлива робота. В результаті у березні відразу 111 депутатів жодного разу не проголосували. Це абсолютний антирекорд за час роботи Верховної Ради VIII скликання», – заявив голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

Зазначимо, що у березні відбулося 13 пленарних засідань Верховної Ради, на яких відбулося 566 голосувань. Усі вони стосувалися розгляду поправок до проекту Закону про забезпечення функціонування української мови як державної (№5670-д), який прийняли у першому читанні 4 жовтня 2018 року.

Всього у першому читанні розглядалося чотири законопроекти про мову:  №5556, № 5669, № 5670,  №5670-д. Детальніше про всі чотири мовні законопроекти читайте у матеріалі Львівського порталу «Мовна шахівниця».

Нагадаємо, вибори Президента України відбудуться вже цієї неділі, 31 березня. Загалом участь у них хотіли взяти 44 кандидати. Втім після того, як кілька осіб зняли свої кандидатури, список звузився до 39 людей. Із остаточним переліком осіб, що хочуть стати Президентом України, можна ознайомитися тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *