ОСТАННІ НОВИНИ

Українцям нагадують про заборону робити селфі у кабінках для голосування

Наталя Дуляба

|

У Міністерстві внутрішніх справ виборцям нагадують про те, що селфі з бюлетенем у кабінці для голосування є порушенням закону. Про це пише Українська правда, передає Львівський портал.

 

«Ми звертаємося до виборців, які теж мають відповідально підійти до реалізації волевиявлення. У день голосування виборець не повинен нікому звітувати про своє волевиявлення. Більш того, цей звіт сьогодні може містити ознаки кримінального злочину, виборець може нести покарання за те, що він розголошує результати свого волевиявлення», – розповів радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко.

За його словами, виборець не має права фотографувати свій виборчий бюлетень або демонструвати його під час голосування стороннім.

«Тому що таким чином виборець порушує таємницю голосування. Тобто ніяких селфі з бюлетенями в кабінках для голосування», – наголосив Варченко.

Він також пояснив, що такого виборця можуть притягнути до відповідальності у вигляді обмеження волі на строк до 3 років, а посадова особа, яка є суб’єктом виборчого процесу, може отримати до 3 років в’язниці.

Разом з тим Варченко уточнив, що брати участь у екзит-полах не є порушенням таємниці голосування з боку виборців: «Відповідальність передбачена за публічну демонстрацію волевиявлення: це коли виборець вийшов з кабінки і показує свій бюлетень. Коли виборець у приватному спілкуванні сказав друзям, дружині або особі, що проводить екзит-пол, за кого він проголосував, це не є порушенням таємниці голосування».

Як повідомляв Львівський портал, виборча кампанія офіційно стартувала 31 грудня, а самі вибори відбудуться 31 березня.

Проведення цьогорічних президентських виборів обійдуться державі у 2,3 мільярда гривень. Втім нещодавно ЦВК заявила, що бюджет виборів можуть збільшити через рекордну кількість претендентів на пост глави держави.

Загалом участь у виборах хотіли взяти 44 кандидати. Втім після того, як кілька осіб зняли свої кандидатури, список звузився до 39 людей. Із остаточним переліком осіб, що хочуть стати Президентом України, можна ознайомитися тут.

Додамо, що на Львівщині за президента голосуватимуть майже 2 мільйони виборців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *