ОСТАННІ НОВИНИ

#FridayForFuture. Молодь долучилась до світового кліматичного страйку

Соломія Григор'єва

|

У Львові відбувся страйк #FridayForFuture, під час якого школярі та студенти вимагали кліматичної справедливості. Схожі події відбуваються сьогодні, 15 березня, по всьому світу для того, щоб привернути увагу до глобальних проблем, передає кореспондент Львівського порталу.

 

За даними ООН, до 2040 року середня світова температура підніметься на 1,5 градуси, збільшиться кількість засух та ураганів і житло понад 5 млн людей опиниться під водою. Мільйонам людей не вистачатиме їжі та води. Це означає, що сучасні підлітки — перше покоління, на яке глобальне потепління впливатиме безпосередньо.

«Ситуація, яку ми зустріли сьогодні, – унікальна. Ми – останнє покоління, що має реальний шанс зупинити кліматичну катастрофу. Згідно висновків Міжурядової групи експертів з питань кліматичних змін (IPCC) в нас менше 12 років для ефективних змін. Тому необхідні термінові та негайні дії. Час, щоб зберегти нашу планету та клімат, – зараз», — говорять учасники страйку.

15 березня 2019 року студенти та школярі більше ніж з 50 країн з усіх континентів влаштовують кліматичний страйк за порятунок планети від екологічної катастрофи. Цей політичний протест був натхненний щотижневими шкільними страйками 15-річної Грети Тунберг, які розпочались у серпні 2018 року. Юна шведка щоп’ятниці замість уроків відправлялася до будівлі парламенту, щоб привернути увагу до проблеми глобального потепління та вимагала від влади термінових активних дій. «Я не можу голосувати, тому це єдиний спосіб примусити себе почути», — пояснює Грета.

Дівчину підтримали школярі з чотирьох сотень міст Європи, Австралії та США, і поодинокі пікети перетворилися на масовий рух. Відтепер кожної п’ятниці тисячі школярів ходять на марші та демонстрації. Акції організовуються за допомогою соцмереж — прослідкувати за рухом можна за хештегом #FridaysForFuture.

Зазначимо, що схожа акція сьогодні відбулась і в Києві, на Хрещатику. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомляв народний депутат України Ігор Васюник. Українська молодь вперше долучається до світового кліматичного страйку та звернуться до уряду України з такими вимогами:

  • дотримуватись умов Паризької Угоди та відмовитися від використання вугілля і нафти, щоб зменшити викиди вуглекислого газу;
  • визнати кліматичні зміни першочерговою державною проблемою;
  • внести зміни до навчального плану та зробити екологічну освіту пріорітетноюю
  • регулярно та правдиво висвітлювати екологічні проблеми в медіа.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *