ОСТАННІ НОВИНИ

Пікет під Верховною Радою. Зоозахисники вимагають заборонити хутряні ферми

Наталя Дуляба

|

Сьогодні, 12 березня, під стінами Верховної Ради на акцію протесту зібрались зоозахисники та активісти. Вони вимагають невідкладного прийняття законопроекту №10019, який передбачає заборону хутряних ферм в Україні. Про це йдеться на сторінці кампанії ХутроOFF у Facebook, передає Львівський портал.

 

Під Верховною Радою зібрались зоозахисники і вимагають, аби нардепи включили сьогодні до порядку денного і прийняли законопроект №10019. Він передбачає заборону хутряних ферм в Україні, кримінальну відповідальність за знущання над хутровими тваринами, а також посилення захисту довкілля.

Активісти тримають у руках плакати із написами «Тварини не розмовляють. Будь їхнім голосом», «Хутро – це криваве жлобство», а також із закликом прийняти законопроект №10019.

Зазначимо, наприкінці лютого у всіх великих містах України відбулися протести зоозахисників. Крім заклику українців відмовитися від хутра, вони також вимагали прийняти законопроект №10019, аби врешті заборонити хутряні ферми. Така акція проходила й у Львові, де активісти збирали підписи на підтримку законопроекту.

Як повідомляв Львівський портал, Верховній Раді пропонують зареєструвати законопроект, який передбачає заборону в Україні хутряних ферм, діяльність яких ніхто не контролює. Серед авторів законопроекту є й нардепи зі Львівщини, зокрема Микола Кадикало, Ігор Васюник та Михайло Бондар. Наразі документ перебуває на розгляді профільних комітетів.

Лише за даними офіційної статистики, щороку в Україні на хутро вбивають понад 630 тисяч тварин (переважно норок). Натомість більше десятка країн світу вже відмовились від хутряних ферм (Великобританія, Австрія та Австралія, Македонія, Болгарія, Словенія, Люксембург, Сербія та Чехія, Хорватії, Японія), ще ряд держав планує закрити такий бізнес протягом 2023-2029 років. А Нідерланди, друга країна за обсягами виробництва хутра норки в ЄС, таку заборону вводить із 2024 року.

На хутряних фермах у великій кількості використовують антибіотики, які потім потрапляють у ґрунт. Наслідком цього є поширення смертельно небезпечної бактерії «метицелін-резистентний стафілокок», яка є збудником сепсису та пневмонії. Також ферми продукують ряд важких металів, що не виводяться з ґрунту десятки років. Саме тому такі ферми віднесли до п’ятірки найнебезпечніших виробництв на планеті.

Нагадаємо, торік у жовтні стало відомо, що на Бродівщині планують збудувати наймасштабнішу в Україні норкову ферму. Через це протестували активісти, а також закликали місцевих мешканців допомогти у блокуванні цього проекту ще на початковій стадії. Згодом через майбутню норкову ферму Бродівська райрада зверталась до Міністерства екології, адже вважає, що вона несе екологічну загрозу для всієї території району.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *