ОСТАННІ НОВИНИ

Очільник Укравтодору розповів, скільки коштуватиме проїзд першою платною дорогою Львів – Краковець

Наталя Дуляба

|

Вартість проїзду першою в Україні платною дорогою зі Львова до Краковця (Польща), будівництво якої стартує в 2020 році, становитиме не більше, ніж 7-10 євроцентів за кілометр. Про це в інтерв’ю «Уніану» повідомив в.о. голови «Укравтодору» Славомір Новак, передає Львівський портал.

 

«Ми маємо брати як орієнтир європейські ціни. Але все-таки в Україні буде трохи дешевше. Середня вартість будівництва автобану в Європі – 10 млн євро за кілометр. В Україні, думаю, вийде не більш як 5-6 мільйонів євро за кілометр. Тому ціна проїзду не буде більшою, ніж 7-10 євроцентів за кілометр», – розповів Славомір Новак.

Як повідомляв Львівський портал, влітку минулого року міністр інфраструктури України Володимир Омелян запевняв, що тендер на визначення компанії, яка зводитиме першу платну дорогу Львів – Краковець, оголосять ще до кінця 2018 року. А розпочати будівництво попередньо планували у 2019-2020 роках.

Однак нещодавно в.о. голови «Укравтодору» Славомір Новак заявив, що будівництво цієї розпочнеться у 2020 році.

Нагадаємо, нова дорога Львів – Краковець є пілотним концесійним проектом в Україні, вона матиме протяжність 84,4 км. Орієнтовний термін будівництва цієї дороги становитиме чотири-п’ять років. Фінансування на 100% залучатиме приватний інвестор. Термін концесії – до 49 років. Термін експлуатації – 45 років. Концесіонер відповідатиме за будівництво, утримання, ремонт дороги. Категорія планованої дороги в чотири смуги- 1-А. Орієнтовна швидкість руху – 120 км/год.

Ще у 2015 році «Укравтодор» оголосив концесійний конкурс на будівництво дороги Львів – Краковець. Проте у вересні того ж року конкурсна міжвідомча комісія відхилила заявки обох претендентів – українського консорціуму «Концесійні транспортні магістралі» і французької Bouygues. Це сталося тому, що компанії нібито не були спроможні забезпечити необхідне фінансування. Після того Мінінфраструктури вирішило внести зміни у законодавство перш, ніж оголошувати повторний конкурс. На той момент вартість будівництва дороги оцінювали у 360 мільйонів євро.

Восени 2017 року повідомлялось, що проїзд першою платною дорогою може коштувати близько 11 центів за кілометр.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *