ОСТАННІ НОВИНИ

Кількість хворих на ВІЛ/СНІД суттєво збільшилась

Соломія Григор'єва

|

За оціночними даними 244 тисячі українців живуть з ВІЛ, причому більше 100 тисяч українців не знають про свою хворобу. Розвиток епідемії ВІЛ-інфекції в Львівській області, як й в цілому в Україні, постійно зростає. Про це Львівському порталу повідомили у департаменті охорони здоров’я Львівської ОДА.

 

Рівень поширеності ВІЛ-інфекції у Львівській області у 2018 році, як і в попередні роки, набагато нижчий ніж середній в країні – 152,4 випадки на 100 тисяч населення. А показник захворюваності на ВІЛ-інфекцію в області складав 20,6 випадки на 100 тис. нас.

За 2018 р. вперше в житті діагноз ВІЛ-інфекція був встановлений 518 особам, в тому числі в IV стадії ВІЛ-інфекції (стадії синдрому набутого імунодефіциту – СНІДу)  – 299 особам.

Темп приросту захворювання на ВІЛ-інфекцію у 2018 р. (за останніх 3 роки – 2015-2017 рр.) зріс на +10,8%, ще більше зріс темп приросту захворювання на СНІД – на +46,9%. Це ще раз свідчить про необхідність 100% охоплення високоактивною антиретровірусною терапією (АРТ) пацієнтів, які її вже потребують, оскільки АРТ позитивно впливає не лише на стан здоров’я пацієнтів, але є також потужним профілактичним заходом.

З 450 випадків ВІЛ-інфекції серед дорослого населення в 2018 р. – у 297 осіб стадія СНІДу. Тому необхідно надалі приділяти увагу плануванню заходів щодо розширення доступу до консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію усіх контингентів населення, насамперед, для осіб з груп ризику, на первинній ланці охорони здоров’я та своєчасного взяття під медичний нагляд виявлених ВІЛ-позитивних осіб.

Найбільш поширеною СНІД-індикаторною інфекцією у хворих на ВІЛ-інфекцію та СНІД залишається ВІЛ-асоційований туберкульоз. Його частка в структурі СНІД-індикаторних хвороб складає у 2018 р.: з 299 випадків СНІДу – у 187 осіб.

Наявна чітка тенденція до зменшення частки людей, які вживають ін’єкційні наркотики серед взятих на облік хворих у стадії СНІДу: з- 35,7% в 2017 р. до 28,0% у 2018 р.

В цілому, серед вперше зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції у 2018 р. продовжується тенденція до щорічного зростання статевого шляху передачі, в основному, гетеросексуального, – 324 випадки.

Знижується поширення ВІЛ-інфекції серед людей, які вживають ін’єкційні наркотики. Так,  питома вага парентерального шляху передачі ВІЛ (внаслідок введення наркотичних речовин ін’єкційним шляхом) у 2018 р. складає 24,3%.

Слід зазначити, що третина випадків складають жінки. Так, питома вага жінок серед загального числа ВІЛ-позитивних у віці 15 років і старших складає 27,1% у 2018 р.

Зростання частки статевого шляху передачі та майже 30% питомої ваги жінок серед загального числа ВІЛ-позитивних призводить до народження дітей від ВІЛ-позитивних матерів.

Під медичне спостереження у 2018 р. взято таких 68 дітей або 13,13% серед усіх вперше зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції.

За 12 місяців 2018 року у 66 ВІЛ-позитивних вагітних жінки відбулися пологи . Діагноз ВІЛ-інфекція у 2018 році підтверджений 3 дітям.

В Львівському обласному центрі громадського здоров’я станом на 02.01.2018 року  на офіційному обліку в педіатра знаходиться 246 дітей, з них 64 дитини з підтвердженим ВІЛ-статусом (у 18 дітей стадія СНІДу). У інших (182 дітей) – діагноз ВІЛ-інфекції в стадії підтвердження.

Необхідно відмітити, що ВІЛ-інфекція вражає найбільш працездатні та репродуктивні вікові групи населення (25-49 років), на яку припадає 83,3% нових випадків у віці 15 р. і старші.

За увесь час епідемії (1987 – 2018 рр.) показники поширеності ВІЛ-інфекції у містах Червонограді, Бориславі, Львові, Стрию та Дрогобичі суттєво перевищують значення відповідного показника в цілому по області (151,3).

Станом на 02.01.2019 року в області знаходиться на обліку 3827 ВІЛ-інфікованих особи (в т.ч. 246 дітей), з них в стадії СНІДу перебуває під наглядом 1345 осіб (в т.ч. 18 дітей).

Вирішальний вплив на захворюваність та смертність від хвороб, зумовлених вірусом  імунодефіциту людини, буде мати в подальшому рівень охоплення АРТ.

У 2018 році відбулося зростання частки померлих від ВІЛ-асоційованого туберкульозу. Отже, туберкульоз (як легеневий, так і позалегеневий) залишається провідною причиною смерті хворих в стадії СНІДу.

На сучасному етапі розвитку епідемії ВІЛ-інфекції у Львівській області епідемічну значимість мають як парентеральний, внаслідок введення ін’єкційних наркотичних речовин, так і статевий шляхи передачі збудника (в т.ч. щорічне зростання гомосексуального шляху), що вказує  на зрілість епідемії в області. Для значної кількості мешканців області, інфікованих ВІЛ, їхній статус залишається невідомим (лише кожен другий з уражених ВІЛ-інфекцією знає про свій ВІЛ-позитивний статус), що створює сприятливі умови для передачі ВІЛ статевим партнерам, через спільне вживання наркотиків ін’єкційним шляхом та ін.

Важливим компонентом стабілізації епідемії ВІЛ-інфекції є також поінформованість населення про шляхи передачі інфекції, формування навиків відповідальної поведінки щодо запобігання інфікуванню, в першу чергу серед молоді та  доступність до тестування на ВІЛ-інфекцію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *