ОСТАННІ НОВИНИ

Впроваджувати електронний квиток у Львові хочуть п’ять компаній

Наталя Дуляба

|

Сьогодні, 12 лютого, в ЛКП «Львівавтодор» розкрили пропозиції учасників тендеру на впровадження електронного квитка у громадському транспорті Львова. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

Свої пропозиції на тендер подали 6 компаній, втім одна із них не надала всіх необхідних документів, тому її «дискваліфікували». Натомість пропозиції 5 фірм перейшли на наступний етап тендеру, під час якого кожну з них детально вивчатимуть консультанти Європейського банку реконструкції і розвитку спільно з ЛКП «Львівавтодор».

Компанії, які подались на тендер із введення е-квитка:

  • Ridango AS (Естонія);
  • консорціум компанії Mikroelektronika (Чехія) та Soft-Serve (Львів);
  • консорціум компанії JVCA та Onur (Туреччина);
  • консорціум компанії BPG AG (Швейцарія) та Renome Smart (Україна);
  • PPT Excellence (пропозицію відхилили через невідповідність поданої документації);
  • консорціум компанії Almaviva та AEP Swarco (Італія).

Як розповів заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради Андрій Білий, найближчим часом ці 5 фірм перевірятимуть на відповідність кваліфікаційним вимогам від ЄБРР. Так, компанія, яка претендує на введення у Львові е-квитка, обов’язково повинна мати досвід реалізації такого проекту саме у громадському транспорті, при цьому його вартість має бути не меншою, ніж 5 мільйонів євро.

Лише ті компанії, які відповідають усім кваліфікаційним вимогам, переходять на третій етап тендеру, на якому фахівці перевірятимуть їхні технічні пропозиції. Саме під час цього етапу кожна компанія вказує суму, за яку готова впроваджувати у громадському транспорті міста е-квиток.

«Наприкінці цього тендерного етапу визначається точна технічна специфікація автоматизованої системи проїзду у громадському транспорті та точна сума, за яку компанії готові впровадити цю систему у Львові. Цей етап буде короткий, триватиме він до місяця. Саме за найкращою фінансовою пропозицією визначатиметься компанія-переможець», – зазначив Андрій Білий.

Своєю чергою керівник проекту iC consulenten, який надає консультації мерії щодо е-квитка, П’єр Ів Тесьє зауважив, що на вивчення поданих пропозицій потрібно близько місяця-півтора. При цьому він не виключив можливість «дискваліфікації» всіх 5 компаній, якщо їхні пропозиції не відповідатимуть технічним вимогам до введення електронного квитка.

«Ми ще не знаємо, чи є серйозною технічна пропозиція цих 5 компаній, це треба вивчати, обговорювати з ними різні деталі. І лише після цього можна буде вирішувати, хто пройде далі. Якщо ж ніхто не пройде, то нам треба буде трохи зменшити вимоги, бо має бути конкуренція. Якщо залишиться лише одна компанія, то вона зможе поставити будь-яку ціну, а це – недобре…Тоді ми можемо дещо змінити вимоги, щоб була більша кількість компаній, оптимально – це три компанії. Але якщо вже й такі вимоги будуть зависокі, тоді треба все починати з нуля. Але я надіюсь, що ризик цього є низьким», – пояснив П’єр Ів Тесьє.

Водночас у мерії сподіваються, що серед 5 компаній, які подались на тендер, таки знайдеться переможець, і вже наприкінці травня – на початку червня із ним планують підписати договір.

«Ми собі ставимо за мету до кінця травня–початку червня визначити і бажано вже підписати з компанією договір на впровадження е-квитка… Я сподіваюсь, що після підписання такого договору пройдуть лічені місяці до початку впровадження самого електронного квитка у Львові. Але тут теж дуже багато залежить від швидкості банку, бо дуже часто у наших питаннях саме він нас затримує», – додав Андрій Білий.

Як повідомляв Львівський портал раніше, впровадженням електронного квитка у Львові зацікавились три українські компанії, ще 17 – із різних країн світу: Польщі, Болгарії, Іспанії, Латвії, Туреччини, Бельгії, Франції, Румунії.

Наприкінці 2018 року Андрій Білий заявляв, що конкретну дату реального запровадження електронного квитка назвати неможливо, але якщо все ітиме за графіком, то встановлювати необхідне для е-квитка обладнання у громадському транспорті почнуть мінімум влітку 2020 року.

Загалом у Львові вже неодноразово відкладали запровадження електронного квитка у громадському транспорті. Спочатку у тестовому режимі він мав запрацювати 1 вересня 2019 року, потім міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що е-квиток введуть лише після оновлення рухомого складу транспорту, тобто орієнтовно у 2020 році. У 2017 році е-квиток у транспорті обіцяли впровадити за 9 місяців, тобто наприкінці 2018 – початку 2019 року.

На впровадження електронного квитка ЄБРР надав Львову 10 млн євро кредиту. При цьому загальна вартість цього проекту становить 11,2 млн євро.

Додамо також, що львів’яни самі обрали назву для майбутнього електронного квитка – «ЛеоКарт». Все, що треба знати про е-квиток, яким чином він працюватиме у Львові, читайте тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *