ОСТАННІ НОВИНИ

Водохреща у Львові: що відбуватиметься у місті в цей день, та де можна буде зануритись в ополонку

Вероніка Рой

|

Вже цієї суботи, 19 січня, православні та греко-католики відзначатимуть свято Хрещення Господнього, який збігається з Богоявленням. У цей день у Львові відбуватиметься щорічний Чин освячення води на площі Ринок, а також вже традиційно львів’яни зможуть зануритися в ополонку. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

Де у Львові можна буде пірнути в ополонку?

Як розповів заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко, у Львові визначили три водойми, де можна здійснити занурення:

  • озеро «Горіховий гай», вул. В. Великого, 16
  • м. Винники, водойма на вул. Шевченка
  • смт. Брюховичі, озеро №1, вул. Курортна.

«Кожен з організаторів бере на себе відповідальність щодо організації та координації з різними службами. Мова йде ро ДСНС, швидку медичну допомогу та інші служби. Інші водойми, які є у місті і які не є у цьому списку, районні адміністрації чітко ознакують, що там не можна здійснювати занурення. Відповідно, якщо людина захоче зануритися у водойму, якої немає у цьому списку, то це буде на її відповідальності», – розповів Андрій Москаленко.

Як розповів директор ЛКП «Львівський кіноцентр» Андрій Породко, на Водохреща у парку «Горіховий гай» на львів’ян окрім традиційного пірнання в озеро, чекає ряд інших цікавих подій.

«Вже 5 рік поспіль у парку «Горіховий гай» відбувається купіль на Йордана. Цьогоріч у нас запланований ряд заходів. Будуть кінопокази, буде діяти зона для дітей, чиї батьки захочуть пірнути в ополонку. Аніматори проводитимуть час з малечею. Також працюватиме фут-зона як біля кінотеатру, так біля самого озера. Для комфортного пірнання для відпочивальників буде організована зона обігріву, роздягальні та безкоштовний гарячий час. Події розпочнуться о 9 год. ранку, освячення води відбуватиметься о 12 год. Загалом купання в озері «Горіховий гай» триватимуть до 18 год. », – зазначив він.

У свою чергу, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЛМР Віктор Іваніцькій нагадав про основні правила купання на Водохреща.

«Ці три локації, де львів’яни можуть пірнути на Водохреща, є перевірені і там можна безпечно купатися. Але на жаль, щорічний приклад показує те, що мешканці пірнають у місцях неорганізованого купання. Ми заборонити це можемо, але акцентуємо та просимо львів’ян занурюватися лише у місцях, де це дозволено. Також просимо звернути увагу на безпеку. Перш за все, хотів би звернути увагу, що заборонено купатися по медичних показах, окрім цього, хочу зазначити, що людина повинна бути готова до пірнання. Нагадую і про те, що категорично заборонено пірнати у стані алькогольного сп’яніння. Також слід ретельно стежити за дітьми», – наголосив він.

Традиційний Чин освячення води на площі Ринок

Окрім пірнання, у Львові на Водохреща також пройде і вже традиційний Чин освячення води  в центрі міста. Розпочнеться захід о 13 годині вітаннями колядками львівських хорів, а о 13.30 год. відбудеться загальноміський екуменічний молебень та освячення води за участю духовенства усіх християнських конфесій міста.

«Традиційно на Водохреща на площі Ринок біля головного входу в Ратушу відбудеться Чин освячення води, яке цьогоріч очолить Високопреосвященний владика Димитрій (Рудюк), Митрополит Львівський і Сокальський Православної Церкви України. Хочу зазначити, що води хватить усім. Біля сцени буде резервуар, його вмістимість становить 1500 літрів», – додав в.о. начальника управління внутрішньої політики ЛМР Петро Залуга.

Нагадаємо, раніше Львівський портал повідомляв про перелік водойм на у Львівській області, де дозволено купатися на Водохреща.

Фото: ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *