ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові від лептоспірозу помер 54-річний чоловік

Юлія Шпак

|

Від початку 2019 року на Львівщині зафіксовано два випадки лептоспірозу, один з них – летальний. Про це Львівському порталу повідомили у Львівському обласному лабораторному центрі МОЗ.

 

Як повідомляється, помер 54-річний львів’янин, в якого діагностували важку форму лептоспірозу. Чоловіка госпіталізували в реанімаційне відділення Львівської обласної клінічної лікарні 9 січня у важкому стані. Лабораторні дослідження, проведені фахівцями лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» підтвердили дане захворювання. Джерелом інфекції ймовірно були щурі. Лікарі боролися за його життя, але врятувати чоловіка не вдалося і 11 січня він помер.

«Під час проведення епідрозслідування випадку захворювання, встановлено, що у підвалі будинку, де вони проживали, було багато щурів. Син хворого звертався у відповідні служби, аби знешкодили їх. Хворий напередодні прибирав у підвалі, контактував з предметами, які очевидно були забруднені екскрементами гризунів. Найімовірніше через пошкодження шкіри на руках лептоспіри (збудники хвороби) потрапили в кров.

Нездужання почалося ще 3 січня. Симптоми були такі, як при гострих респіраторних інфекціях: підвищення температури тіла, слабкість, ломота в тілі. Чоловік викликав бригаду швидкої медичної допомоги і 9 січня був госпіталізований в стаціонар, де йому встановили діагноз  «лептоспіроз», йдеться у повідомленні.

Другий випадок лептоспірозу зафіксовано у Жидачівському районі. До інфекційного відділення Жидачівської центральної районної лікарні госпіталізували 57-річного чоловіка з села Подорожнє. Його стан – середньої важкості.

«Ймовірно чоловік заразився, коли прибирав в господарських приміщеннях, де утримуються корови. З його слів, неодноразово помічав в господарстві мишовидних гризунів. Недотримання правил особистої гігієни, мікротравми на руках послужили вхідними воротами потрапляння збудника в організм», – додають у Лабораторному центрі.

Загалом торік на Львівщині було зафіксовано 24 випадки лептоспірозу, три з них закінчилися смертельно.

Нагадаємо, лептоспіроз – гостре інфекційне захворювання людей і тварин, спричиняється збудником лептоспірою, характеризується ураженням печінки, нирок, м`язів і супроводжується хвилеподібною гарячкою.

Джерелом інфекції для людей є хворі і перехворілі сільськогосподарські, домашні, дикі тварини, гризуни, які виділяють лептоспір із сечею і заражають навколишнє середовище. Основними носіями збудника лептоспірозу у природніх осередках є польові миші, землерийки, їжаки. В побутових осередках резервуаром інфекції є велика рогата худоба, свині, собаки, сірі щурі.

Захворювання від людини до людини не передається. Зараження на лептоспіроз відбувається під час купання, пиття води з відкритих водоймищ, риболовлі, сільськогосподарських польових робіт, при вживанні продуктів харчування, забруднених сечею гризунів. В організм людини збудник проникає через пошкоджену шкіру і слизові оболонки порожнини рота, очей, носа, шлунково-кишкового  тракту. Навіть маленькі подряпини можуть бути вхідними воротами інфекції.

З моменту зараження до початку захворювання проходить від 6 до 20 днів (найчастіше 6-14 днів). Захворювання у більшості випадків починається гостро, підвищується температура тіла до 39-40 С, хворі скаржаться на сильний головний біль, слабість, біль в м`язах, особливо литкових (діагностична ознака).

Щоб не захворіти на лептоспіроз необхідно:

– дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;

– не купатись у забруднених водоймах, які не визначені як рекреаційні місця для відпочинку та купання;

– не пити води з невідомих джерел;

– не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води;

– не ловити рибу в заборонених місцях;

– проводити заходи по знищенню щурів та мишовидних гризунів у підвалах, садибах, будинках та ін.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *