ОСТАННІ НОВИНИ

Стало відомо, яка компанія проводитиме дегазацію Грибовицького сміттєзвалища

Дарина Смеречанська

|

Конкурсна комісія сьогодні, 20 грудня, визначила переможця конкурсу із дегазації Грибовицького сміттєзвалища. Про це Львівському порталу порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

За результатами проведеної оцінки, вивчення та обговорення конкурсних пропозицій учасників конкурсу переможцем визначено ТОВ «Кліар Енерджі». Саме ця компанія наступного року розпочне роботу зі спорудження системи дегазації сміттєзвалища у Грибовичах, що буде відбуватися паралельно з початком робіт з комплексної рекультивації полігону. Підписання договору з компанією планується до кінця цього року.

«Конкурсна комісія визначила цю компанію як таку, що повністю відповідає кваліфікаційним вимогам. ТОВ „Кліар Енерджі“ отримало найвищий бал відповідно до встановлених критеріїв оцінки і може забезпечити виконання робіт з дегазації полігону через встановлення та введення в експлуатацію відповідного обладнання», — повідомив директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря.

До початку процесу із дегазації, компанія має виконати інвестиційні зобов’язання, зокрема: під’єднати додаткові електричні потужності для потреб ЛКП «Збиранка» та ЛКП «Зелене місто» на полігоні (250 кВт/год), збудувати та під’єднати трансформаторну підстанцію, сплатити інвестиційні внески у розвиток соціально-економічної інфраструктури Грибовицької та Малеховської селищних рад по 1 000 000 грн відповідно.

Водночас у прес-службі мерії зауважили, що Грибовицьке сміттєзвалище готують до рекультивації, яка триватиме у два етапи. Наразі розпочаті роботи стадії стабілізації тіла звалища. Також переоснащено станцію очистки фільтратів: її продуктивність збільшено до 250 кубічних метрів на добу. Також виконано роботи з посилення дамби, влаштовано 15 моніторингових газових свердловин. А вже з наступного року очікується старт повномасштабних заходів з рекультивації полігону.

Зазначимо, що за офіційними даними Інституту біохімії і горючих копалин, на Грибовицькому сміттєзвалищі знаходиться 700 мільйонів кубометрів біогазу. Його можна було б переробляти та подавати населенню.

Нагадаємо, у Львівській міській раді пообіцяли до кінця цього року встановити на звалищі дві нові установки з очистки інфільтрату, потужністю по 150 кубометрів. Це буде вже третя установка очистки інфільтратів. Зараз на сміттєзвалищі є одна станція, потужністю до 250 кубометрів на добу. Однак екологи та місцеві активісти одностайно стверджують, що вона не працює.

І директор ЛКП «Збиранка» Віталій Пугач, і директор департаменту з питань поводження з відходами Львівської міської ради Сергій Сало запевняли Львівський портал, що станція очистки інфільтрату успішно працює, однак продемонструвати як це відбувається, вони відмовились.

Водночас нещодавно Віталій Пугач заявляв, що на Грибовицькому сміттєзвалищі першочергові протиаварійні роботи так і не розпочались. Проте у мерії згодом спростували цю інформацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *