ОСТАННІ НОВИНИ

На свята необхідно створити мобільні бригади при поліклініках, щоб у разі смерті людини, тіло не лежало кілька днів вдома, – Галина Янко

Соломія Головіна

|

Юристка та громадська активістка Галина Янко запропонувала створити при поліклініках у Львові мобільні бригади, щоби у разі смерті людини під час різдвяно-новорічних свят тіло не лежало у помешканні по 3-4 дні, а його відразу забирали у морг. Без довідки лікаря цього неможливо зробити, а у вихідні дні медустанови зазвичай не працюють у звичному режимі. Таку пропозицію вона озвучила сьогодні, 17 грудня, під час апаратної наради у Львівській ОДА.

 

«Мушу розповісти про цю ситуацію, бо вона, боронь Боже, може стосуватися будь-кого. Я поховала бабусю і стикнулася з тим, коли тіло не могли відправити в морг тільки через те, що був вихідний день. На жаль, керівництво Міністерства охорони здоров’я та МВС так продумали, що без довідки лікаря тіло не можна відправити у морг», – зазначила вона.

Водночас Галина Янко наголосила, що у вихідні поліклініки не працюють у звичному режимі, а попереду – новорічно-різдвяні свята, і тіло померлого може пролежати у помешканні до 4 днів, поки не скінчаться вихідні.

«У чому полягає ситуація? Зараз фактично розділені дві функції: приходить поліція, фіксує факт ненасильницької смерті і йде геть з цими документами. Пізніше родина стикається з тим, що у вихідний день не працює поліклініка. Є черговий, але людина сама шукає лікуючого лікаря, який знає можливу причину смерті. І до цього моменту тіло лежить у хаті, його не можна ані перебрати, ані вивезти до моргу, нічого. Лише під мою відповідальність у морг забрав тіло, бабуся хворіла і це всі знали. Але питання наступне: попереду  багато вихідних… Звертатися до пана Зуба, як горохом об стінку. Тому в цій ситуації мушу вас попросити, аби на вихідні дні, коли поліклініки фактично не працюють у звичному режимі, були створені мобільні бригади при них, коли б з поліцією приходили лікарі, які б фіксували факт смерті. До прикладу, якщо є двоє стареньких людей і біля них нема нікого з рідних, і один помирає, іншому доведеться жити з цим тілом 2-4 дні, поки триватимуть вихідні…».

Своєю чергою голова ЛОДА Олег Синютка пообіцяв обговорити таку можливість із головним поліцейським Львівщини Валерієм Середою та керівницею департаменту охорони здоров’я  ЛОДА Іриною Микичак.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *