ОСТАННІ НОВИНИ

Що цікавого покаже Львівська опера цього тижня?

Олександр Косик

|

З 13 по 16 грудня у стінах Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької покажуть три шедевральні опери, один легендарний балет та унікальний концерт.

 

ПЕРЕЛІК ПОДІЙ ЛЬВІВСЬКОЇ ОПЕРИ НА ТИЖДЕНЬ:

Четвер, 13 грудня – опера «Мадам Баттерфляй»

Опера Джакомо Пуччіні «Мадам Батерфляй» – лірична драма, яка оповідає про нездійсненне кохання японської дівчини до американського офіцера. Вона зачаровує своєю красою і незвичайним сюжетом. Особлива її краса не тільки в геніальній музиці Пуччіні, але і в тому, що спектакль дозволяє перейнятися надзвичайно привабливою особливою культурою Японії.

У опери – незвичайна доля, адже ця вистава зазнала провалу на своїй прем’єрі, хоча ніхто з музикантів, які брали участь в постановці, не сумнівався в її успіху. Глядачі були незадоволені знайомими мотивами із інших опер. Однак пізніше, трохи змінена партитура та виконання головної партії Чіо-Чіо-сан Соломією Крушельницькою (українкою, патронесою Львівського оперного театру) призвели до приголомшливого успіху опери.

13 грудня Партію Чіо-Чіо-сан виконає запрошена солістка, сопрано Національної опери України у Києві – Ксенія Бахрітдінова.

На сцені Львівської опери виконується італійською мовою з українськими субтитрами.

Початок о 18.00. Квитки за посиланням – Мадам Баттерфляй

П’ятниця, 13 грудня, Неділя, 16 грудня – балет «Лебедине озеро»

«Лебедине озеро» – одне з найбільш фантастичних, неперевершених і знаменитих творінь балетного мистецтва. Його хореографія протягом довгого часу вважається загальновизнаною перлиною світового балету. Саме це мав на увазі великий хореограф ХХ століття Джордж Баланчин, коли вимовив знамениту фразу: «Щоб театральний зал завжди був повний, треба кожен балет називати «Лебедине озеро».

«Лебедине озеро» – переказ старовинної німецької легенди. Молодий принц Зігфрід закохується у зачаровану принцесу-лебедя Одетту. Його щира любов і вірність повинні допомогти їй позбутися від лебединого прокляття чаклуна Ротбарта і повернути коханій людську подобу назавжди.

Квитки за посиланням – Лебедине озеро

Субота, 15 грудня – опера «Украдене щастя»

«Украдене щастя» на лібрето Максима Рильського за однойменним твором Івана Франка –  одна з найкращих сучасних українських опер. У музиці Юлія Мейтуса геніальний твір Франка знайшов надзвичайно тонке та глибоке відтворення, як у сенсі розкриття психології людських відносин, змалюванні яскравих індивідуальних характеристик головних героїв драми, так і в майстерному використанні національного музичного фольклору – від його симфонічного переосмислення до прямого цитування народних мелодій.

Початок о 18.00. Квитки за посиланням – Украдене щастя

Неділя, 16 грудня – концерт «Струнна казка» (Дзеркальна зала)

Барокова капела Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка разом з всесвітньо відомим французьким диригентом Олександром Брусіловським у стінах Львівської опери дадуть неймовірний концерт. У програмі концерту лунатимуть два твори:
Є. Подгайц «Дивна струнна казка» та П. Чайковський «Дитячий альбом».

Зазначимо, що Олександр Брусіловський виступає в найпрестижніших концертних залах та співпрацює з відомими музикантами. Він також бере участь у численних міжнародних музичних фестивалях та літніх академіях. Його запрошують, щоб давати майстер-класи по всьому світу.

Він є артистичним директором фестивалів камерної музики ”Les MusiCimes” в Куршевелє (Франція),“Masters au Château de Crémault” та фестивалю французької музики «Міст Олександра III». Брусіловський також є артистичним директором фірми звукозапису марки “Suoni e Colori”.

Початок о 15.00. Квитки за посиланням – Струнна казка

Неділя, 16 грудня – опера «Набукко»

«Із опери «Набукко» дійсно почалася моя творча кар’єра», – говорив Верді. Саме ця опера 28-річного композитора мала величезний успіх на сцені, стала твором, після якого Верді, що пережив провал двох попередніх опер і особисту трагедію, підбадьорився і знову повернувся до творчості.

Звернути увагу на лібрето Солера «Навуходоносор» умовив Джузеппе Верді імпресаріо театру Ла Скала Мереллі. Це біблійний сюжет про каяття в своїх гріхах і перехід через страждання до істинної віри вавилонського царя, про страждання нещасних євреїв, підступність Абігаїль, дочки Навуходоносора, яка прагне за всяку ціну добитися влади.

На сцені Львівської опери виконується італійською мовою з українськими субтитрами.

Початок о 18.00. Квитки за посиланням – Набукко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *