ОСТАННІ НОВИНИ

Майже півсотні нардепів поскаржились до Конституційного суду через томос

Олена Карп'юк

|

47 народних депутатів попросили Конституційний суд визнати незаконною постанову Верховної Ради, яка підтримала звернення президента Петра Порошенка про надання автокефалії Українській православній церкві. Відповідне подання нардепів зареєстроване на сайті суду, пише Українська правда.

 

«Підтримка Верховною Радою України такого звернення… нівелює релігійну свободу та міжконфесійний мир в Україні, порушує права та свободи громадян, зокрема конституційне право на свободу світогляду і віросповідання та є прямим втручанням держави у церковні справи», – йдеться у поданні.

Більшість підписантів – це члени «Опозиційного блоку», також подання підтримали позафракційні депутати. Уповноваженими обрали двох представників «Опоблоку» Вадима Новинського та Олександра Долженкова.

Народні обранці підкреслюють, що Україна є світською державою і має бути нейтральною, безсторонньою щодо будь-яких різновидів віри. На їхню думку, особливе ставлення держави до будь-якої релігії буде порушенням Конституції.

Депутати також стверджують, що сама УПЦ не зверталась до Вселенського патріарха та не уповноважувала на це ані президента, ані парламент.

Нагадаємо, 19 квітня Верховна Рада проголосувала за постанову щодо звернення президента до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

Синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати томос про автокефалію православній церкві в Україні 11 жовтня цього року.

Об’єднавчий собор, який має проголосити створення Автокефальної православної церкви в Україні, затвердить її статут та обере предстоятеля, відбудеться 15 грудня цього року. Своєю чергою УПЦ Московського патріархату вже пригрозила покаранням архієреям, які візьмуть участь в Об’єднавчому соборі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *