ОСТАННІ НОВИНИ

Громадські слухання щодо Грибовицького сміттєзвалища пройшли зі скандалом

Наталя Дуляба

|

Вчора, 11 грудня, у селі Малехів посадовці міськради Львова провели громадські слухання щодо оцінки впливу на довкілля проекту комплексної рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. Однак місцеві мешканці участі у слуханнях не брали. Про це Львівському порталу розповів еколог, депутат Жовківської райради Ігор Муравський.

 

На громадські слухання, які мали відбутись у Народному домі Малехова, зібрались близько 30 місцевих мешканців, а також представники ЛКП «Збиранка», ЛКП «Зелене місто», фахівці Міністерства екології та природних ресурсів, харківського Інституту проектування «Діпрокомунбуд».

Мешканці вимагали, аби їм надали для ознайомлення проект рекультивації Грибовицького сміттєзвалища, на основі якого розроблявся звіт оцінки впливу на довкілля. Проте посадовці цього так і не зробили, відтак люди на знак протесту покинули приміщення, а самі громадські слухання чиновники проводили фактично самі для себе.

«Ми з самого початку просили показати нам той напрацьований проект комплексної рекультивації сміттєзвалища, бо ми його в очі не бачили. Представники міськради сказали, що вже надавали його нам, і ми нібито його бачили. Але це не так. Ми стали дізнаватись – в сільраді, в ЛКП “Збиранка” його немає. Тому ми запропонували перенести громадські слухання хоча б на тиждень, щоб люди могли ознайомитися з цим проектом та подати власні зауваження. Але таку ідею чиновники не підтримали, тож люди демонстративно покинули залу і не брали участь у цих слуханнях», – розповів Ігор Муравський.

За його словами, громадські слухання посадовці міськради «проводили самі для себе» та «задля галочки». Мешканців Малехова вони так і не почули, адже озвучити зауваження та пропозиції щодо висунутого на обговорення проекту і звіту щодо оцінки впливу на довкілля змоги не було.

«Процедура слухань щодо оцінки впливу на довкілля не передбачає жодних голосувань, мешканці можуть лише подавати письмові пропозиції, які не факт, що взагалі будуть враховані. Самого проекту рекультивації Грибович ми так і не побачили, а чиновники міськради вже поставили галочку, що слухання відбулись. Зараз ми будемо вимагати, щоб нам таки показали цей проект, якщо цього не буде, то ми використовуватимемо всі методи, які нам дозволяє законодавство, в тому числі й досить радикальні», – наголосив Ігор Муравський.

Водночас прес-служба Львівської міськради повідомила, що 15 серпня у Реєстрі оцінки впливу на довкілля розмістили повідомлення про планову діяльність (рекультивацію, – ред.) на території Грибовицького сміттєзвалища. З цього часу у мерії й збирали зауваження та пропозиції щодо цієї планової діяльності, і більшість із них врахували.

Зазначимо, що зараз є фактично два проекти рекультивації Грибовицького сміттєзвалища: перший розробив Інститут «Гірхімпром» ще у 2013 році, другий –той, який напрацьовувала на основі першого французька фірма Egis спільно з місцевими мешканцями, активістами та екологічними організаціями. Саме цей проект мали завершити восени цього року.

Як розказав директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря, за основу звіту впливу на довкілля взяли проект рекультивації Грибовицького сміттєзвалища, розроблений Інститутом «Гірхімпром» у 2013 році.

«Обов’язком міста є проведення рекультивації сміттєзвалища, яке припинило роботу. Тож ЛКП „Збиранка“ замовило коригування проекту, який був розроблений ще у 2013 році. Ці коригування були необхідні у зв’язку із змінами, які відбулися на полігоні після трагедії. Також до проекту було внесено чимало правок, які враховують зауваження та пропозиції, що надходили упродовж останніх років до Львівської міської ради від активістів та громад, що живуть навколо полігону», – пояснив Вадим Ноздря.

Незважаючи на те, що у міськраді запевняють, що до проекту рекультивації Грибовицького сміттєзвалища нібито врахували попередні зауваження місцевих мешканців, у Малехові та Грибовичах у це не вірять.

«Ми реально переживаємо, щоб нам не підсунули якусь свиню, бо ж самого проекту так ніхто й не показав. То, може, посадовцям міськради є що приховувати від нас?», – додав Ігор Муравський.

Нагадаємо, у міській раді раніше обіцяли, що остаточний проект рекультивації Грибовицького сміттєзвалища, який враховує зауваження місцевої громади, розроблять восени.

Додамо також, що Інститут «Гірхімпром» розробив проект рекультивації полігону у Грибовичах ще у 2013 році. Він пройшов експертизу, але через те, що звалище все одно використовували, а потім і через трагедію, проект так і не реалізували.

Як повідомляв Львівський портал, директор ЛКП «Збиранка» заявляв, що на Грибовицькому сміттєзвалищі першочергові протиаварійні роботи так і не розпочались. Проте у мерії згодом спростували цю інформацію. При цьому у міськраді розповідали, що з бюджету Львова витратили 36,7 млн грн на роботи на території Грибовицького сміттєзвалища. А тендер на проведення його рекультивації мали б оголосити до кінця 2018 року.

Сам процес рекультивації звалища займе орієнтовно 4 роки.

Також активісти звинуватили чиновників міськради Львова у маніпуляціях із документами щодо рекультивації Грибовицького сміттєзвалища.

Детальніше про те ситуацію із Грибовицьким сміттєзвалищем, а також про те, що там відбувається протягом останніх двох років, читайте у матеріалі «Два роки безкарності».

Фото: ЛМР, Ігор Муравський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *