ОСТАННІ НОВИНИ

Інклюзивним класам у львівських школах бракує спеціальних підручників

Вероніка Рой

|

Учні з особливими освітніми потребами, що навчаються в інклюзивних та спеціальних класах загальної середньої освіти міста Львова, лише частково забезпечені спеціальними підручниками для навчання. Про це у відповіді на інформаційний запит Львівського порталу повідомили в управлінні освіти ЛМР.

 

Як розповіла Львівському порталу голова громадської організації «Розправлені крила» та мама дівчинки з синдромом Дауна, яка навчається в інклюзивному класі, Юлія Аронова, цього року їх навчальний заклад частково забезпечили спеціальними підручниками з математики та природознавства. Але, за її словами, цього недостатньо.

«Основні підручники з української мови, читання, а також робочі зошити з української мови ми придбали у Києві, бо там розробили таку спеціальну навчальну літературу. Ми мусили придбати, бо для навчання бракне спеціальних робочих зошитів», – зазначила вона.

Також школи, де є інклюзивні класи, мають отримувати кошти на корекційні заняття для дітей з особливими потребами. Як повідомили в управлінні освіти ЛМР у відповідь на наш інформаційний запит, учні, які навчаються в інклюзивних класах шкіл Львова, забезпечені корекційними заняттями. В середньому вартість корекційного заняття для одного учня в рік становить 12 тис. 553 грн.

Зазначимо, що у другому семестрі минулого навчального року були проблеми з виділенням коштів на корекційні заняття для дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах. Як розповіла Юлія Аронова, кошти школа, де навчається її донька, отримала аж у травні, хоча це мало б відбутися після Нового року. Тому вона побоюється, що цього року може виникнути така ж ситуація.

«Так, дійсно зараз корекційні заняття ми отримуємо за рахунок спеціальної освітньої субвенції. Однак вона прив’язана не до навчального року, а до календарного. Відповідно зараз вона у нас закінчується і у січні мала би бути знову. Минулого року ці гроші ми не отримали після Нового року, вони прийшли аж у травні. Маємо таку підозру, що і цього року буде щось подібне. Але маю надію, що Міністерство освіти зверне на це увагу і можливо вони якось відпрацювали механізм, щоб навчальні заклади отримали ці кошти якомога швидше. Сподіваємось, що хоча б в лютому ми матимемо корекційні заняття. Бо якщо ми тих грошей не отримаємо, то у другому семестрі знову залишимось без корекційних занять, як це було минулого року», – пояснила Юлія Аронова.

Додамо, що станом на 23 листопада 2018 року у 50 закладах загальної середньої освіти м. Львова функціонують класи з інклюзивною формою навчання та спеціальні класи, де навчається 221 учень.

Нагадаємо, раніше Львівський портал писав про те, яка ситуація з інклюзивною освітою у Львові?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *