ОСТАННІ НОВИНИ

Порошенко на 150-річчі утворення «Просвіти» у Львові: «Дата створення товариства назавжди записана в історії державотворення»

Вероніка Рой

|

Сьогодні, 8 грудня, Президент України Петро Порошенко взяв участь у відзначенні 150-річчя утворення товариства «Просвіта» у Львівській опері, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Підчас свого виступу Глава держави зазначив, що дата створення товариства «Просвіта» назавжди записана в історії державотворення.

«Рівно 150 років тому у Львові було засновано товариство «Просвіта». Ця подія означала створення нашої національної домівки поверх тогочасних кордонів.  Українська громада відділила нав’язливий, хибний вибір між полонізацією і русифікацією. Діячі «Просвіти» піднялися над імперськими кордонами і побачили єдиний український народ зі своїм історичним корінням, з власною мовою, з оригінальними культурними традиціями», – зазначив Петро Порошенко.

Також він сказав, що завдяки силам активістів «Просвіти» утворилися різноманітні спілки, рухи, масово відкривалися школи, бібліотеки, публічні читання, друкували книги, підручники.

«З просвітянами також поєднали себе видатні українці: Іван Франко, Леся Українка, Микола Лисенко, Михайло Грушевський, Михайло Коцюбинський, Борис Грінченко та інші. Це перелік великих імен можна значно розширити, але потрібно не забувати про тисячі вчителів, панотців, студентів, лікарів, підприємців, адже вони дали нам приклад того, що не слова, а віра, тяжка праця творять націю та державу.

Вихована «Просвітою» патріотична молодь готувалася взяти до рук зброю задля боротьби за незалежність держави. З товариством «Просвіта» пов’язане створення Січі, Пласту. Відновлення історичної правди дозволяє нам зараз прочитати приховані раніше сторінки нашої історії часів Першої світової війни, побачити героїзм Січових стрільців, УГА…Нині справу «Просвіти» продовжило товариство української молоді ім.Т. Шевченка», – додав Глава держави.

Нагадаємо, востаннє Петро Порошенок приїжджав на Львівщину 16 жовтня. Тоді він перевіряв хід будівництва сучасного військового містечка у селі Старичі Яворівського району, а також навідав поранених бійців у Військово-медичному клінічному центрі Західного регіону, що на вул. Личаківській.

Фото: Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *