ОСТАННІ НОВИНИ

Головна екологічна проблема Грибович досі не вирішувалася, – експерт

Андрій Котенський

|

Попри усі плани рекультивації Грибовицького сміттєзвалища залишиться вирішити головну екологічну проблему – озера кислих гудронів. Це питання у компетенції Львівської області. Про це у коментарі Львівському порталу повідомив керівник ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря.

 

За словами, В. Ноздрі, рекультивація Грибовицького сміттєзвалища триватиме не один рік, адже тіло полігону Грибовицького сміттєзвалища 26 га – це велика площа і маса сміття, яке горнули у яр. На сьогодні товщина сміттєвого покриву становить понад 100 метрів.

«У першу чергу потрібно проводити випологоджування схилу, до рівня не більше 18 градусів. Це робиться для того, аби унеможливити подальші зсуви. Сьогодні ж на Грибовицькому сміттєзвалищі трапляються обриви і схили до 75 градусів. Далі слід вирішити чи не головну проблему Грибович – облаштування станції очистки фільтратів. Це проблема всіх сміттєзвалищ в Україні, адже маса відходів, які лежать просто неба, утворюють фільтрати через опади. Саме через дощову воду, яка проходить крізь сміття, й утворюються шкідливі фільтрати. Ще однією проблемою є дегазація. У зв’язку із реакціями у тілі полігону буде створено також станцію збору біогазу. Після цього на Грибовицькому сміттєзвалищі будуть створювати багатошаровий захисний екран його поверхні, що також передбачає створення півтораметрового родючого шару ґрунту і появу рослинності», – повідомив він.

Водночас він повідомив, що на Грибовицькому сміттєзвалищі залишалася невирішена головна екологічна проблема – озер кислих гудронів.

«Це компетенція не Львова, а Львівської області. На жаль, але областю досі не зроблено жодних кроків, щоб почистити цю територію від гудронів, а вони самі по собі нікуди не дінуться. У ідеалі їх необхідно переробити на сірчану кислоту та бітум, або пічне опалення. Це – недешеве задоволення. У будь-якому разі їх потрібно безпечно зберігати, бо їхнє перебування під відкритим небом є небезпечним», – зауважив він.

Водночас керівник ЛКП «Зелене місто» уточнив, що вони не будуть завершити рекультивацію Грибовицького сміттззвалища без вирішення проблеми гудронів.

«Питання кислих гудронів і питання фільтрату для ЛКП «Зелене місто» – на одному пріоритетному рівні. Ця проблема уже у процесі вирішення», – додав Вадим Ноздря.

Який сміттєпереробний завод і компостувальну станцію збудують у Львові? Як виглядають подібні об’єкти у Польщі? Де чекати нового полігону сміття? Про це та ще багато цікавого читайте у нашому матеріалі: ТУТ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *