ОСТАННІ НОВИНИ

Кому дістанеться посада керівника перинатального центру: громадськість заслухала п’ятьох кандидатів

Соломія Головіна

|

У Львові відбулися громадські слухання п’ятьох кандидатів на посаду гендиректора Львівського обласного клінічного перинатального центру: Ірини Біль (завідувач гінекологічним відділенням перинатального центру), Марії Малачинської (директор Львівського обласного центру репродуктивного здоров’я населення), Володимира Леха (головний спеціаліст відділу материнства і дитинства департаменту охорони  здоров’я Львівської ОДА), Ігоря Потапова (в.о. директора перинатального центру) і Михайла Степанчака (акушер-гінеколог у пологовому будинку №1).

 

Так, у маленькій сесійній залі Львівської облради вчора, 28 листопада, зібралося кілька десятків активістів та працівників перинатального центру. Як пояснив головуючий конкурсної комісії Володимир Гірняк, свої повні програми кандидати презентуватимуть вже на наступному засіданні 5 грудня о 12.00. А на слуханнях претенденти просто презентують себе громадськості.

Ірина Біль під час свого виступу зауважила, що для відновлення повноцінної роботи закладу необхідно, щоб запрацювали два гінекологічні відділення, консультативно-поліклінічне, а також відділення, через яке перинатальний, власне, і закрили на реконструкцію, мова йде про другий етап виходжування дітей та немовлят.

«Перинатальний центр має свою історію, досягнення. Але за ці 5 років, протягом яких ми були закриті, вони можна сказати знівелювалися. Відтак і я, і колектив хочемо це відновити, набути нових здобутків, щоби бути лідерами в наданні медичної акушерсько-гінекологічної допомоги не лише у Львівській області, а й в Західному регіоні», – сказала вона.

Своєю чергою Володимир Лех розповів, що, окрім роботи в Львівській  ОДА, ось уже кілька місяців працює акушер-гінекологом у перинатальному центрі.

«Вважаю, що перинатальний центр має всі можливості стати платформою для впровадження всіх новітніх технологій в акушерстві та гінекології в нашому регіоні», – зазначив він.

Представники трудового колективу перинатального центру обурилися, чому, коли працівники пікетували та вимагали фінансування, Володимир Лех не взяв участі у жодній такій акції. На це кандидат відповів, мовляв, кожен має працювати на своєму місці, і він намагався допомогти центру, працюючи в ЛОДА.

Водночас Марія Малачинська поділилася досвідом того, як, будучи на посаді керівника комунального закладу, їй вдалося перетворити його у сучасний, успішно працюючий центр репродуктології. Вона запевнила, що знає як і зможе ось так «підняти» і перинатальний центр.

«Я – управлінець з досвідом: керівником  центру репродуктивного здоров’я населення працюю з 2011 року. Магістр з державного управління, експерт з репродуктивного здоров’я і планування сім’ї при департаменті  охорони здоров’я. Також я – практичний лікар з вищою кваліфікаційною категорією зі спеціальності акушерства, гінекології та ультразвукової діагностики …За час моєї управлінської діяльності ми з командою наших фахівців установи ввели певні новаторства, які сьогодні в умовах  медичної реформи є надзвичайно актуальними: електронна карта пацієнта,  «Хірургія одного дня», ISO 9001, статус «Чиста лікарня», Школа відповідального батьківства. Нині ми вже пройшли етап реорганізації шляхом перетворення в комунальне некомерційне підприємство з отриманням відповідних статутних документів. Розумію, що перинатальний центр – це інший заклад, інші виклики, але я впевнена, що мій досвід, знання дозволять якісно та швидко запровадити високоефективну систему. Її результатом буде  задоволений пацієнт і мотивований колектив. Я знаю, як працювати в команді,та відчуваю, що можу зробити більше», – наголосила Марія Малачинська.

Під час свого виступу Ігор Потапов, який наразі є в.о. керівника перинатального центру, зауважив, що після відкриття перинатальний центр став популярною і дуже затребуваною установою.

«Безперечно, 5 років простою – тяжкий тягар для сього колективу. Професіоналізм працівників за цей час не став нижчим. Свідченням цього є  понад 2200 пологів з часу відкриття… Дякувати Богу, в нас не було випадків перинатальної смерті. Мали цілу низку дуже складних випадків в акушерському плані, які були вдало вирішені колективом, і жінки залишилися живими та здоровими. Це велика заслуга колективу, за що вам вдячний. Мені дуже комфортно з вами працювати», – сказав він.

У нинішнього керівника медзакладу поцікавилися «подяками» лікарям і який їхній середній чек, на що він сказав, що про такі випадки йому не відомо:

«Факту вимагання грошей я не допускаю і категорично з цим борюся… До мене ніхто не звертався ні з пацієнтів, ні їхніх родичів щодо вимагання коштів, медикаментів».

А також цікавилися, чому 68-річний Ігор Потапов не хоче дати дорогу молодим. На що він відповів: «Знаю, як довести центр до найвищих рівнів досконалості. Більше того, не вважаю в душі себе пенсіонером».

Останнім на питання громадськості відповідав Михайло Степанчак.

«Щодо розвитку перинатального центру, то він повинен  давати широкий спектр надання допомоги, тому повинні бути створенні додаткові відділення, які будуть доповнювати цю роботу», – сказав у своєму вступному слові він.

У  Михайла Степанчака, зокрема, поцікавилися, чи було стосовно нього відкрито кримінальне провадження через смерть немовляти. Медик поінформував, що за 15 років його практики, такий випадок був єдиним, і запевнив, що його провини там не було.

«Моєї вини в цьому випадку не доведено, оскільки мало місце захворювання, яке, на жаль, може спричинити такі важкі ускладнення. Народилася дитина, далі її стан ускладнився, було запідозрено внутрішньоутробне інфікування – уроджена пневмонія. Немовля було переведене реанімаційною бригадою в спеціалізоване відділення, де підтвердили попередній діагноз. На жаль, так сталося, це є речі, на які ми не можемо вплинути», – пояснив Михайло Степанчак.

Після півторагодинної розмови з кандидатами Володимир Гірняк наголосив, що керівництво облради буде враховувати позицію трудового колективу перинатального центру. Відповідно 3 грудня о 14.00 у медзакладі має відбутися зустріч працівників із претендентами на посаду директора.

«Ми вимагатимемо надання якісних послуг, виведення коштів з тіні. Робитимемо це максимально жорстко, хто б не був керівником…», – запевнив Володимир Гірняк.

Додамо, що Марія Малачинська та Ірина Біль брали участь у попередньому конкурсі, проте члени комісії так і не змогли обрати переможця.

Раніше Львівський портал робив інтерв’ю із однією з кандидаток на посаду Марією Малачинською, яка розповіла, як їй вдалося перетворити комунальний заклад у сучасний, успішно працюючий центр  репродуктивного здоров’я, детальніше про це, читайте тут.

Зауважимо, що 23 листопада відбулося перше засідання конкурсної комісії зі заміщення посади керівника перинатлаьного центру. За його результатами члени комісії допустили двох із п’ятьох кандидатів, а саме: Ірину Біль та  Марію Малачинську. До документів Володимира Леха, Ігоря Потапова, Михайла Степанчака були певні зауваження. Відтак було вирішено, що ці кандидати можуть донести необхідні документи до вівторка включно.

 

Фото: Львівський портал, ЛОР, ЗІК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *