Супрун розповіла, як знизити ризики захворіти на рак

Юлія Шпак

|

За даними ВООЗ, кількість нових випадків раку в цьому році сягнула близько 18 мільйонів, а у 2040 році — може зрости до 30 мільйонів. На різні форми раку хворіє близько мільйона українців, понад 130 тисяч нових випадків реєструються щороку. Про це у Facebook повідомляє в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

 

«Ймовірність розвитку раку в окремої людини залежить від різних факторів — генетики, способу життя, довкілля, історії інших хвороб, раціону, виду діяльності, наявності дітей та багатьох інших факторів», – йдеться у повідомленні Уляни Супрун.

Втім, кожен особисто може суттєво знизити ризики захворіти на рак за допомогою здорового способу життя. Варто лише дотримуватись простих, але життєво важливих порад:

  • Уникайте сонячних опіків, тривалого перебування на сонці, засмагання і особливо соляріїв. Фонд раку шкіри рекомендує кожному, незалежно від кольору шкіри, використовувати сонцезахисний крем не тільки в період спеки, але й протягом всього року (https://bit.ly/2JViHQZ). Це суттєво знижує ймовірність розвитку раку шкіри, а також появи зморшок і сухості шкіри.
  • Вчасно робіть щеплення. До прикладу, вчасна вакцинація від вірусу гепатиту В може запобігти раку печінки, якщо не буде інших факторів ризику (наприклад, надмірного вживання алкоголю). Вакцинація від вірусу папіломи майже повністю захищає від розвитку раку шийки матки в жінок, і раку гортані в чоловіків.
  • Відмовтесь від шкідливих звичок. Що менше алкоголю ми споживаємо, тим менша ймовірність низки типів раку: молочної залози, печінки, підшлункової, прямої кишки.
    Куріння, особливо в генетично схильних людей, в пізньому віці може викликати рак легень, а також збільшувати ймовірність інших типів раку (стравоходу, гортані, ротової порожнини, горла, нирок, сечового міхура).
  • Слідкуйте за раціоном. Сьогодні навіть говорять про протипухлинну дієту. Вона включає в себе моркву, помідори, ожину, малину, горіхи, синій виноград, яблука, та всі різновиди капусти. Такі овочі і фрукти захищають наш організм від вільних радикалів і токсинів, що можуть викликати рак.
  • Дотримуйтесь правил безпеки на виробництві та в сільському господарстві. Правильно транспортуйте, зберігайте та слідкуйте за дозуванням потенційно шкідливих для людини речовин, наприклад, пестицидів. Це суттєво убезпечує від впливу хімічних канцерогенів.
  • Регулярно проходьте обстеження та консультуйтесь з вашим лікарем.

Також Уляна Супрун додає: «Якщо ви ще не почали вести спосіб життя, що зменшує ризик захворіти на рак — подумайте про це вже. Пам’ятайте, профілактика раку дає на 50% більше шансів не захворіти».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *