ОСТАННІ НОВИНИ

Віллу Бачевських хочуть перебудувати під ресторан

Олена Карп'юк

|

Приватне підприємство «Кас Консалтинг», яке володіє віллою Бачевських на вул. Вітовського, 35а, збирається облаштувати над входом скляну надбудову і відкрити у ній ресторан. Про свої наміри представник підприємства розповів у понеділок, 19 листопада, під час презентації проекту реконструкції. Про це пише Zaxid.net, передає Львівський портал.

 

ПП «Кас Консалтинг» придбало віллу, яка є пам’яткою архітектури, у 2016 році й відразу розпочало реконструкцію, не маючи на це жодних дозволів. Як стверджує представник ПП «Кас Консалтинг» Орест Вишневський, на момент придбання їм не було відомо, що будівля має історичну цінність.

«Приміщення купили на аукціоні. Ніякої згадки про те, що це пам’ятка архітектури не було, тож там почали проводити реконструкцію. Будівля перебувала в аварійному стані», – розповів Орест Вишневський.

Цього року власники самовільно перефарбували віллу у сірий колір і замінили у ній вікна на пластикові. Про те, що початково колір вілли був сірим, їм повідомила архітекторка Ірина Гірна, яка проводила дослідження історії будівлі. За словами Ореста Вишневського, власниця не збирається перефарбовувати віллу, а хоче також облаштувати на другому поверсі скляну надбудову та відкрити там ресторан.

Консультував проведення реконструкції архітектор Ігор Гризлюк, який проектував ЖК «Парус», ЖК «Варшавський» та реконструкцію палацу спорту «Україна» на вулиці Мельника. За його словами, все почалось із заміни перекриття, яке було аварійним.

«У нас постало питання заміни внутрішніх крокв, перекриття та інженерних мереж. Після цього ми розпочали реконструкцію фасаду. Попередньо ми дослідили фасад та з’ясували, що спочатку будинок пофарбували у сірий колір. У жовтий колір будинок перефарбували у радянський період», – сказав Ігор Гризлюк.

За словами начальниці управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілії Онищенко, усі роботи у віллі підприємство проводило без жодних дозволів і тепер «заднім числом» хоче їх узаконити.

«Представників нашого управління будівельники не допускали на віллу і не дозволяли проінспектувати роботи. Єдиний орган, який може їх зупинити, інспекція Держархбудконтролю, на наші звернення не реагувала. Тепер вони там встановили чорні пластикові вікна і завтра встановлять чорні ринви, – сказала Лілія Онищенко. – Тобто власники зробили роботи, сплатили штраф 17 тис. грн, але не повернули будівлю до первісного вигляду і тепер хочуть узаконити все зроблене».

У відповідь представник ПП «Кас Консалтинг» Орест Вишневський визнав, що реконструкцію проводили без необхідних дозвільних документів і додав, що роботи не припинять. Лише тепер власники вілли звертатимуться за дозволами.

Нагадаємо, після того, як віллу Бачевських самовільно перефарбували у темно-сірий колір, адмінкомісія при виконкомі Львівської міськради оштрафувала ПП «Кас Консалтинг» на 170 тис. грн, проте пізніше штраф зменшили до 17 тис. грн.

За інформацією аналітичної системи  YouControl, ПП «Кас Консалтинг» зареєстроване на вул. Китайській у Львові. Фірма займається управлінням власними та орендованими приміщеннями. Її директором є Сергій Кондратюк, а власницею – Юлія Вакуленко.

Як повідомляв Львівський портал, у вересні цього року також стало відомо, що поруч із віллою хочуть збудувати житло. За відповідним дозволом до мерії звернулось ТзОВ «Марконі», директором якого є Анатолій Паламарчук, а власником – громадянин Польщі Плішка Здзіслав Пйотр. За інформацією видання «Форпост», орендарем ділянки є депутат міськради Львова від ВО «Свобода» Андрій Рікота. Втім виконком міської ради не затвердив містобудівні умови та обмеження для цього будівництва.

Зазначимо, віллу Бачевських збудували у 1924 році, вона є пам’яткою архітектури місцевого значення. Автором проекту є архітектор Вітольд Якімовський. У 1930-х роках у ній проживав власник лікеро-горілчаної фабрики Стефан Бачевський. Пізніше у цьому будинку розміщувався почесний консулят Австрії, а в часи СРСР – дитячий садок. З 1990-х та до 2014 року в цьому приміщенні діяв ПАТ «Брокбізнесбанк». А з 2017 року у віллі ведуться будівельні роботи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *