ОСТАННІ НОВИНИ

Померла активістка Катерина Гандзюк

Омелян Шевчук

|

Керівник справами Херсонського міськвиконкому, радниця міського голови Херсона та відома громадська активістка Катерина Гандзюк, яку 31 липня облили сірчаною кислотою, померла. Про це йдеться в повідомленні на сторінці «Хто замовив Катю Гандзюк?» у Facebook, яку створили й вели друзі Катерини. Про смерть Гандзюк повідомила також голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик. Інформацію також підтверджують джерела «Української правди».

 

УП намагалася отримати офіційне підтвердження інформації про смерть Катерини Гандзюк.

Однак речник Нацполіції Ярослав Тракало та речниця поліції Києва Оксана Блищик не змогли офіційно підтвердити.

В опіковому центрі Київської міської клінічної лікарні №2, де лікувалася Гандзюк, також відмовилися давати коментарі.

Водночас видання «Дзеркало тижня» з посиланням на джерела повідомляє, що в Гандзюк відірвався тромб.

31 липня Катерину Гандзюк у Херсоні облили концентрованою сірчаною кислотою.

У неї опіки були опіки 40% шкіри і сильне пошкодження очей. Станом на 21 вересня повідомлялося, що Гандзюк перенесла 11 операцій. Вона перебувала в реанімації в Києві.

Правову кваліфікацію справи під тиском громадськості й резонансу справи змінювали кілька разів: «хуліганство», потім «умисні тяжкі тілесні ушкодження», згодом «замах на вбивство» (15 стаття ККУ стосується замаху на злочин,  115 стаття – умисного вбивства).

Крім того, слідчий у справі Гандзюк погодився розглядати цей інцидент як спробу замовного вбивства.

3 серпня генеральний прокурор Юрій Луценко після спілкування з Гандзюк обіцяв, що розслідування справи передадуть Службі безпеки України.

20 серпня голова Нацполіції Сергій Князєв заявив, що загалом поліцією затримано 5 осіб, які «підозрюються слідством в організації та співучасті у скоєнні замаху на вбивство» Гандзюк.

Також 20 серпня у Херсоні суд арештував на 2 місяці без права внесення застави підозрюваного в нападі на активістку Катерину Гандзюк Віктора Горбунова (слідство каже, що він купив кислоту).

26 вересня Гандзюк опублікувала відеозвернення до української влади та звичайних українців з лікарняного ліжка.

За даними відкритих джерел, у травні 2014 року Катерину було обрано депутатом Херсонської міської ради за списком політичної партії «Батьківщина». У вересні 2015 року була виключена з лав партії.

З огляду на активну життєву позицію, протягом тривалого часу Катерина Гандзюк перебувала в системному конфлікті з проросійськими силами регіону, серед яких організація «Украинский выбор» Віктора Медведчука, КПУ, КОБ, Рух Екстериторіальних Громад.

З 2017 року в конфлікт Гандзюк з проросійськими силами регіону було втягнуто правоохоронців, які відверто підтримували, охороняли та надавали організаційну допомогу сепаратистським рухам Херсонщини. Зокрема, Катерина Гандзюк відкрито і неодноразово заявляла про свавілля організатора «русских пробежек» у Херсоні Кирила Стремоусова. Останній у грудні 2017 став очільником Соцпартії у Херсонській області і координує свою діяльність із одіозним очільником партії Іллею Кивою. Стремоусов влаштовував сутички і провокації під час засідань сесії Херсонської міської ради. В ході сутичок Стремоусов застосував фізичну силу до поліцейських, на що правоохоронці не реагували. Також Стремоусов організовував популістські мітинги з метою викликати недовіру до органів державно влади і місцевого самоврядування.

2 грудня 2017 року активісти в Херсоні зірвали лекцію депутата Миколаївської обласної ради Максима Невінчаного, який також є головою Миколаївської територіального ради громадської організації «Український вибір». Серед вуличних протестувальників була помічена і Катерина Гандзюк, яка розкритикувала дії херсонської поліції.

Катерина Гандзюк також мала конфлікт з начальником Управління захисту економіки в Херсонській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України Артемом Антощуком. 14 вересня 2017 року вона звинуватила його в корупції і вимаганні. В результаті гучного медіа скандалу Антощук втратив посаду.

У квітні 2018 року Катерина Гандзюк  оприлюднила інформацію про те, що майже 200 «журналістів» з підробними посвідченнями отримали в обласній поліції дозволи на володіння травматичною та газовою зброєю у 2014–2018 роках.

Відео: Громадське

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *