ОСТАННІ НОВИНИ

666 гривень. У аварійному Підгорецькому замку влаштували Halloween party

Андрій Котенський

|

На Львівщині у аварійній пам’ятці архітектури епохи пізнього ренесансу і бароко Підгорецькому замку влаштували Halloween party.

 

Гулянка у замку відбулася сьогодні вночі, а потрапити на неї міг кожен, хто пройшов бронювання за відповідною формою, яка поширювалася у Інтернеті, а також погодився сплатити 666 гривень і 13 копійок. Так зване число звіра і чортову дюжину.

«Львів, настав час страшенних веселощів! Адже ми запрошуємо вас на вечірку у Підгорецькому замку на честь Хелловіну!» – йшлося у промо-заклику вечірки від компанії Deinde, яка спеціалізується на розважальних туристичних турах Україною.

Окрім львів’ян на нічну вечірку прибули туристи із Києва, для яких Halloween party у Підгорецькому замку був однією із атракцій Львова у турі.

«Зустрінемо Хелловін у дійсно моторошній атмосфері та веселій компанії!

Дата: 03.11.18. Вартість: 666 грн. 13 коп. Якщо ти з Києва, все вже організовано!», – йшлося на сайті Deinde.

Для гостей вечірки у замку були предбачені: «майстер-класи з приготування коктейлів, уроки тематичного гриму від MakeUpMe Academy, вирізання святкового гарбуза, прогулянки лісом, ульотна вечірка в стилі дискотеки 90-х в одному з найбільш містичних замків України з танцями, костюмами, веселощами та страшними історіями, а після – секретний флеш-моб опівночі».

Як відомо, Підгорецький замок розташований у селі Підгірці Бродівського району Львівської області.

Палац було збудовано протягом 1635–1640 років під керівництвом архітектора Андреа дель Аква за вказівкою коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського.  Вже у 1646 році замок зустрічав феєрверком короля Владислава IV. Тодішні інтер’єри вражали сучасників своєю красою і пишнотою.

Під час Першої світової війни замок пограбувала російська армія. Влітку 1915 року в замку дислокувався штаб 5-го австро-угорського корпусу. У той час Підгорецький замок був на лінії фронту і йому загрожувало знищення від російської артилерії. Проте з наказу генерала Брусилова замок збережено, хоч і ще раз пограбовано (понищене внутрішнє оздоблення).

До 1939 року тут діяв приватний музей князів Сангушків. З початком Другої світової війни князь Роман Сангушко евакуював більшу частину колекції. Частина з неї опинилася у Сан-Пауло (Бразилія) і склала основу тамтешньої мистецької фундації.

1940 року, після приходу радянської влади, замок-палац передали Львівському історичному музею. Під час радянсько-німецької війни палац сильно постраждав. 1945 року замок розграбували військові Золочівського гарнізону. 1947 року музей закрили, а 1949-го в ньому влаштували санаторій для хворих на туберкульоз.

1956 – в замку сталася велика пожежа, яка знищила більшу частину внутрішнього оздоблення. Були проведені відновлювальні роботи, але туберкульозний санаторій для хворих залишався в замку до часів незалежності України.

У 1997 році стався переломний момент у історії замку – завдяки клопотанням громадськості та праці Бориса Возницького Підгорецький замок передали Львівській галереї мистецтв. Того ж року створено благодійний фонд відродження замку на чолі з Б. Возницьким. У фондах галереї збереглися 85 % речей із замку, які планують туди повернути, а відновлений палац перетворити на музей інтер’єрів.

У 2012 році Бориса Возницького не стало, а реалізація ідеї відновлення попередньої величі замку схоже канула у небуття.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *