ОСТАННІ НОВИНИ

Міськрада збирається оголосити конкурс на встановлення системи дегазації у Грибовичах. Які вимоги до інвестора?

Наталя Дуляба

|

Сьогодні, 26 жовтня, виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив конкурсну документацію зі спорудження та експлуатації системи дегазації на Грибовицькому сміттєзвалищі. Про це з місця події передає кореспондент Львівського порталу.

 

Як розповів директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря, конкурс на визначення інвестора, який встановить й буде експлуатувати на Грибовицькому сміттєзвалищ систему дегазації, оголосять вже наступного тижня. Сам конкурс триватиме 30 днів, тобто переможця у міськраді мали б визначити орієнтовно у грудні.

Жодних коштів на облаштування системи дегазації на Грибовицькому сміттєзвалищі із бюджету Львова виділяти не будуть, відтак покриття всіх витрат на її встановлення та експлуатацію має покрити інвестор.

«Завдяки влаштуванню 15 пілотних свердловин вже є зроблені тестові заміри щодо кількості і якості біогазу на полігоні. Тож стало очевидно, що доцільно провести саме такий конкурс із залученням приватного інвестора для спорудження цієї системи. А кошти, які ми зможемо зекономити на комплексному проекті дегазації, підуть на інші заходи з рекультивації, адже наш бюджет із рекультивації є дуже дефіцитним», – зауважив Вадим Ноздря.

Як йдеться в умовах конкурсу, компанія-переможець встановить когенераційну установку, за допомогою якого й добуватиме з тіла полігону біогаз, а в подальшому зможе використовувати його як паливо для енергетичних установок. Для облаштування цієї установки міськрада виділить у межах Грибовицького сміттєзвалища земельну ділянку площею 0,6-0,8 га.

Водночас у мерії встановили, що від такої комерційної діяльності інвестора до бюджету Львова має надходити не менше 10% річного доходу інвестора із продажу газу.

«Дослідження показали, що 10% – це середньоринкова ставка, яка є в інших містах, де були дегазовані полігони. Але я орієнтуюсь на вищі цифри, ми очікуємо отримати від 15 до 20%. Переможець конкурсу встановить станцію, потужністю 1 мегават, в перспективі передбачене також її розширення. Ті 10%, які ми можемо отримати, це – близько 2 млн грн на рік, якщо буде збільшено потужності до 2 мегават, то, відповідно, має бути 4 млн грн. Але збільшення потужності залежить безпосередньо від того, як рухатиметься проект комплексної рекультивації, адже треба понижувати рівень інфільтрату, а це збільшить генерацію біогазу в тілі полігону», – пояснив Вадим Ноздря.

Одним із головних критеріїв при відборі переможця є те, який відсоток своїх доходів, отриманих від діяльності у Грибовичах, він буде готовий сплачувати до бюджету Львова.

«Ми встановили, що ця цифра має бути не менше 10%, але у тендері перевагу отримає та компанія, яка запропонує більший відсоток. Це є основним критерієм… Ми очікуємо, що компанія прийде досвідчена, яка може підтвердити не тільки свій фінансовий стан, а й має необхідне обладнання, відповідні ліцензії, а також досвід виконання не менше двох аналогічних проектів на території України», – наголосив Вадим Ноздря.

Також переможець конкурсу за власні кошти повинен отримати та виконати технічні умови від «Львівобленерго» для підключення когенераційної установки, а також додатково підключити електричну потужність 250 кВт (ІІI для потреб ЛКП «Зелене місто».

«У нас є потреба розширення потужностей на полігоні для того, щоб розпочинати роботу станції з очистки інфільтрату, яку плануємо додатково закупити. Ми в конкурсних умовах ми передбачили, що коштом інвестора буде збільшена потужність основної КТП на 250 кіловат для потреб ЛКП «Збиранка» і ЛКП «Зелене місто.

Крім того майбутньому інвестору, який прийде з довгостроковими цілями, пропонуємо також зробити інвестиційний внесок. Він буде підтвердженням намірів інвестора, того, що проект є не тільки економічно вигідним, також таким чином інвестор продемонструє свою соціальну відповідальність», – додав Вадим Ноздря.

Переможець конкурсу отримає дозвіл на комерційну експлуатацію когенераційної  установки з 20 травня 2019 року.

Зазначимо, що за офіційними даними Інституту біохімії і горючих копалин, на Грибовицькому сміттєзвалищі знаходиться 700 мільйонів кубометрів біогазу. Його можна було б переробляти та подавати населенню.

Як повідомляв Львівський портал, у Львівській міській раді пообіцяли до кінця цього року встановити на звалищі дві нові установки з очистки інфільтрату, потужністю по 150 кубометрів. Це буде вже третя установка очистки інфільтратів. Зараз на сміттєзвалищі є одна станція, потужністю до 250 кубометрів на добу. Однак екологи та місцеві активісти одностайно стверджують, що вона не працює.

І директор ЛКП «Збиранка» Віталій Пугач, і директор департаменту з питань поводження з відходами Львівської міської ради Сергій Сало запевняли Львівський портал, що станція очистки інфільтрату успішно працює, однак продемонструвати як це відбувається, вони відмовились.

Водночас нещодавно Віталій Пугач заявляв, що на Грибовицькому сміттєзвалищі першочергові протиаварійні роботи так і не розпочались. Проте у мерії згодом спростували цю інформацію.

Також активісти звинуватили чиновників міськради Львова у маніпуляціях із документами щодо рекультивації Грибовицького сміттєзвалища.

Нагадаємо, 1 червня у Києві підписали угоду на отримання 35 млн євро кредиту від ЄБРР на будівництво сміттєпереробного заводу у Львові та на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища.

Андрій Садовий пообіцяв, що сміттєпереробний завод зведуть через два роки, а завершать рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища – через п’ять років. Саме будівництво заводу планують розпочати ще цього року, а тендер на рекультивацію мають оголосити до кінця 2018 року.

Детальніше про те ситуацію із Грибовицьким сміттєзвалищем, а також про те, що там відбувається протягом останніх двох років, читайте у матеріалі «Два роки безкарності».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *