ОСТАННІ НОВИНИ

ОТГ Львівщини охопили 23% території області

Соломія Головіна

|

Після призначених ЦВК виборів 23 грудня у п’яти громадах Львівщини територія області буде охоплена ОТГ на 23%.  Про це сьогодні, 23 жовтня, під час прес-конференції перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський, передає кореспондент Львівського порталу.

 

«На території Львівщини вже працює 35 ОТГ. Вони займають 20% площі. Після проведення виборів площа тергромад складатиме 23% території Львівщини. Сюди входитимуть практично 345 тис. мешканців або 13% від загальної чисельності населення», – зазначив він.

Власне, у Львівській області вибори відбудуться у п’яти ОТГ: Бібрській, Зимноводівській, Лопатинській, Меденицькій та Радехівській. Таким чином у Радехівському, Дрогобицькому та Перемишлянському районах з’являться перші ОТГ. Жодної громади досі не утворилося у Яворівському, Буському, Турківському та Золочівському районах. Додамо, що у 2015 році на Львівщині утворили 15 громад, у 2016 році – 7, у 2017 році – 13, а у 2018 – 5.

«Законодавство передбачає виключно добровільне об’єднання, тобто без добровільного рішення органу місцевого самоврядування формування нової або розширення діючої ОТГ не передбачене. Але якщо говорити про мою точку зору як громадянина, як фізичної особи, як людини, яка трохи володіє знаннями з питань децентралізації, я глибоко переконаний, що формування ОТГ найближчим часом за принципом добровільності вже себе вичерпало. Тому що ми спостерігаємо певну сповільненість чи латентність  з боку деяких керівників органів місцевого самоврядування…», – сказав Ростислав Замлинський.

Як зауважила директор Львівського Центру розвитку місцевого самоврядування Галина Гречин, поступово наближаємося до місцевих виборів 2020 року і цей період буде непростим.

«2020 рік стане переломним і вибори в місцеві ради будуть відбуватися на новій основі, тобто виключно в ОТГ, ґрунтуючись на затверджених перспективних планах…2019 рік буде достатньо складний з точки зору добровільного об’єднання, хоча б тому що  невідомо чи за рік до загальних місцевих виборів будуть призначати вибори в ОТГ…Ми розуміємо, що з’явиться багато людей, які захочуть поспекулювати на темі неутворених громад. Усвідомлюємо, що наступний рік у цьому контексті буде дуже складним, тому що він буде фактично підготовкою до місцевих виборів 2020 року», – зазначила вона.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *